Svømning ved OL i Berlin 1936

1936 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Svømmekonkurrencerne ved OL i Berlin 1936 fandt sted på et nybygget svømmestadion med plads til 20.000 tilskuere og beliggende ved siden af det olympiske stadion. Der var elleve discipliner på svømmeprogrammet, seks for mænd og fem for kvinder, helt som ved de foregående olympiske lege i Los Angels 1932.

Konkurrencerne i Berlin blev en stor skuffelse for USA' svømmere, der havde domineret alle tidligere olympiske svømmestævner. USA vandt denne gang kun to guldmedaljer i svømning mod fem i Los Angeles 1932. Godt nok formåede USA' svømmere at matche japanerne noget bedre end i Los Angeles i de mandlige discipliner, men til gengæld måtte de amerikanske kvinder nu for første gang rejse hjem uden en eneste guldmedalje. I stedet førte Holland sig frem som ny stormagt inden for den kvindelige svømning.

I de mandlige discipliner vandt Japan tre guldmedaljer og USA to guldmedaljer. Den sidste disciplin, 100 m fri, blev sensationelt vundet af Ferenc Csik fra Ungarn foran tre japanere og med USA' verdensrekordholder Peter Fick som nummer fem.

De amerikanske guldmedaljer faldt i 400 m fri ved Jack Medica og i 100 m rygcrawl ved Adolph Kiefer, en af svømmehistoriens bedste rygcrawlere. Japan vandt 1500 m fri ved Noboru Terada og 200 m brystsvømning ved Tetsuo Hamuro samt 4x200 m stafet. I brystsvømning så man for første gang svømmere, der benyttede sig af butterflystilen, dog ikke blandt medaljevinderne.

I de kvindelige discipliner var Hollands dominans voldsom og overraskende. Hollænderne vandt fire af de fem mulige guldmedaljer med Rie Mastenbroek som den store stjerne med tre guldmedaljer og en sølvmedalje.

På 100 m fri, som Mastenbroek vandt, skuffede hendes landsmand Willemintje "Willy" den Ouden, der kort før OL havde sat en sublim verdensrekord, der stod i 20 år, ved kun at blive nummer fem. På 400 m fri sejrede Mastenbroek foran den 15-årige dansker Ragnhild Hveger, der måske er den bedste svømmer nogen sinde, der aldrig er blevet olympisk mester. Mellem 1936 og 1942 satte hun 42 individuelle verdensrekorder, og hendes verdensrekord fra 1940 på 400 m fri blev først slået 16 år senere.

I 100 m rygcrawl stillede den olympiske mester fra Los Angeles, Eleanor Holm fra USA, op for at forsvare sin titel. Holm, der ikke havde tabt et betydende løb i syv år, og som var kendt for sit glamourøse og meget aktive sociale liv, deltog imidlertid under skibsrejsen til Europa alt for rigeligt i festlighederne om bord, og den amerikanske olympiske komite besluttede at trække hende fra deltagelsen i Berlin. Fra tilskuerpladserne kunne hun overvære, at den 16-årige Nida Senff fra Holland blev olympisk mester i 100 m rygcrawl.

I 200 m brystsvømning vandt japaneren Hideko Maehata guld foran tyskeren Martha Geneger og den kun 12-årige dansker Inge Sørensen.

Denne artikel om Svømning ved OL i Berlin 1936 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy