ved OL i Tokyo 1964

1964 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Vandpoloturneringen i Tokyo blev afholdt i den olympiske svømmearena, Yoyogi National Gymnasium, et pragtstykke af et mix af Japans urgamle byggestil og nutidens teknologi, med plads til 13.000 tilskuere og tegnet af arkitekter fra Tokyo Universitet under ledelse af professor Kenzo Tange. Det var første gang et olympisk svømmestævne, og dermed også vandpolo, blev afholdt i en indendørs hal. Fremover blev dette det almindelige.

Der blev i den indledende runde spillet i fire puljer med fire hold i hver pulje. De to bedste hold i hver pulje gik videre til to semifinalepuljer, igen med fire hold i hver pulje. De to bedste hold fra hver semifinalepulje gik videre til en finalepulje, hvor medaljerne blev fordelt. De fire øvrige hold fra semifinalepuljerne gik til et puljespil om placeringerne 5-8. I semifinalepuljerne blev indbyrdes resultater fra de indledende puljer taget med over, og i finalepuljerne blev indbyrdes resultater fra semifinalepuljerne taget med over.

Forhåndsfavoritterne i Tokyo var de fire lande, der sluttede øverst i tabellen ved det foregående OL i Rom 1960: Italien, Sovjetunionen, Ungarn og Jugoslavien. De fire lande nåede da også alle frem til finalepuljen. I den indledende runde blev de alle puljevindere, og den ene semifinalepulje blev vundet af Sovjetunionen foran Italien. I den anden semifinalepulje sluttede Ungarn og Jugoslavien med samme antal points efter 4-4 i den indbyrdes kamp, men Ungarn blev puljevinder på bedste målscore.

I finalepuljen vandt både Ungarn og Jugoslavien over Sovjetunionen og Italien. Herved blev Ungarn olympisk mester på en bedre målscore end Jugoslavien, der vandt sølv. Bronzemedaljen gik til Sovjetunionen.

På det ungarske hold deltog den nu 37-årige Dezsö Gyarmati i sin femte og sidste olympiske turnering. Hans samlede medaljescore blev tre guldmedaljer, en sølvmedalje og en bronzemedalje

Denne artikel om ved OL i Tokyo 1964 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database