Fodbold ved OL i Mexico City 1968

1968 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Den olympiske turnering i Mexico City var ingen pryd for fodboldspillet. Kontroverserne begyndte allerede inden OL, hvor Marokko i protest mod at de ville blive nødt til at spille mod Israel, trak deres hold ud af turneringen. I stedet blev Ghana udpeget som deltager. Kampen mellem Ghana og Israel endte med en sejr til Israel på 5-3, men herefter udviklede kampen sig til et regulært slagsmål på banen, et slagsmål der senere fortsatte i den olympiske by. Også en kamp mellem Tjekkoslovakiet og Guatemala blev forstyrret af regulært slagsmål.

I kvartfinalerne blev Israel sendt ud af turneringen ved lodtrækning, efter at kampen mod Bulgarien var endt 1-1. I semifinalerne vandt Bulgarien 3-2 over værtsnationen Mexico, mens Ungarn besejrede Japan med 5-0. I kampen om bronzemedaljerne vandt Japan over Mexico med 2-0.

Finalen mellem Ungarn og Bulgarien på berømte Azteca stadion blev en skændsel for fodboldspillet. Bulgarien bragte sig i spidsen i kampens første halvleg på et mål af Dimitrov, men fire minutter før halv tid udlignede Menczel for Ungarn, og kort efter bragte Dunai Ungarn foran 2-1. Fra dette tidspunkt udviklede kampen sig dramatisk. Dommeren De Leo fra Mexico udviste Dimitrov for en grov tackling bagfra. Sekunder senere blev en anden bulgarer, Ivkov, også vist ud. Dette blev Hristov så opbragt over, at han sparkede bolden efter dommeren, hvorefter også han måtte forlade banen. Bulgarien måtte dermed spille hele anden halvleg med kun otte spillere, og selv om også ungareren Juhasz blev udvist, havde Ungarn ingen problemer med at vinde kampen med 4-1. Under hele kampen gav publikum højlydt udtryk for deres utilfredshed med forløbet og gav anledning til adskillige stop i spillet ved at kaste genstande ind på banen.

Der var ved turneringen i 1968 indført nye regler, således at ikke bare professionelle spillere men også amatører, der havde deltaget i turneringen om verdensmesterskabet ikke kunne deltage ved OL. Dette havde især konsekvenser for de østeuropæiske lande med statssponsorerede amatører. Således måtte guldmedaljevinderne fra Ungarn lade adskillige af deres bedste spillere blive hjemme.

Denne artikel om Fodbold ved OL i Mexico City 1968 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database