ved OL i München 1972

1972 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Mark Spitz fra USA var den helt store stjerne ved svømmekonkurrencerne ved OL i München 1972. Med syv guldmedaljer, vundet i 100 m og 200 m fri, de to discipliner i butterfly samt som deltager på USA's sejrende hold i de tre stafetdiscipliner, satte Mark Spitz en rekord, der først skulle blive overgået 36 år senere ved OL i Beijing 2008, hvor Spitz' landsmand Michael Phelps vandt otte guldmedaljer. Med de to guldmedaljer, Spitz vandt ved OL i Mexico City 1968, nåede han op på en samlet score på ni olympiske guldmedaljer. Hermed kom han ind i et eksklusivt selskab, der i 1972 kun opfattede den sovjetiske gymnast Larisa Latynina og den finske løber Paavo Nurmi.

Konkurrencerne i svømning fandt sted i det nybyggede, indendørs olympiske svømmeanlæg, Schwimmhalle i Olympiapark i München, i dagene fra 28. august til 4. september. Dermed var svømningen ikke påvirket af den palæstinensiske terroraktion, der fandt sted natten efter svømmekonkurrencernes afslutning. Der var som ved det foregående OL i Mexico City 29 discipliner på det olympiske svømmeprogram, 15 for mænd og 14 for kvinder.

USA blev den mest vindende nation ved at vinde 17 af de 29 mulige guldmedaljer. Australien vandt seks og Sverige, Japan og Østtyskland hver to guldmedaljer.

Næst efter Mark Spitz blev australieren Shane Gould den mest vindende svømmer i München med tre guldmedaljer, vundet i 200 m og 400 m fri stil og 200 m medley, samt yderligere en sølvmedalje og en bronzemedalje. Melissa Belote og Sandra Neilson, begge fra USA, blev også tredobbelte guldvindere.

Opgørene i mændenes medleydiscipliner gav anledning til meget omtale. I både 200 m og 400 m sejrede svenskeren Gunnar Larsson foran Tim McKee fra USA. På 200 m svømmede begge på tider bedre end den bestående verdensrekord, og på 400 m var afstanden mellem dem i mål så lille, at Larsson fik noteret tiden 4.31,981 og McKee 4.31,983, altså en afstand på blot to hundrededele sekund. Det forekom i 1972 urimeligt, at man kunne tabe med noget, man knap kunne måle. Efter OL blev reglerne da også ændret, således at resultatet i München ville have været dødt løb efter de nye regler.

Østtyskeren Roland Matthes vandt guld i begge discipliner i rygcrawl. Han gentog dermed sine sejre fra OL i Mexico City 1968.

Denne artikel om ved OL i München 1972 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy