Atletik ved OL i Moskva 1980

1980 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Atletikken ved OL i Moskva var stærkt præget af vestlandenes boykot af legene i den sovjetiske hovedstad. Boykotten var især mærkbar i mændenes discipliner, hvor fraværet af USA's og Vesttysklands stærke atleter i næsten alle discipliner, de kenyanske mellem- og langdistanceløbere og Japans deltagere i maraton reducerede værdien af de olympiske medaljer væsentligt.

Boykotten ramte selvsagt ujævnt. I enkelte discipliner - 1500 m, stangspring, højdespring og hammerkast er eksempler herpå - er det usandsynligt, at medaljefordelingen var blevet ændret væsentligt ved en normal deltagelse. Andre discipliner blev ramt katastrofalt hårdt. Først og fremmest i hækkeløbene og stafetløbene samt på sprinterdistancerne var hovedparten af medaljerne utvivlsomt gået til atleter fra de fraværende lande.

Boykotten havde mindre virkning i de kvindelige discipliner. Verdens to førende kvindelige atletiknationer, Sovjetunionen og Østtyskland, stillede til start, og kun i enkelte discipliner er det sandsynligt, at atleter fra vesten, først og fremmest USA og Vesttyskland, kunne have ændret væsentligt i resultatlisterne.

Der var 38 discipliner på atletikprogrammet i Moskva, 24 for mænd og 14 for kvinder. I forhold til Montreal 1976 var 50 km kapgang for mænd på ny på programmet. Sovjetunionen blev bedste atletiknation med 15 guldmedaljer. Østtyskland vandt 11 guldmedaljer, Storbritannien fire og Italien tre guldmedaljer.

Under konkurrencerne fremkom der en del klager mod de sovjetiske officials, bl.a. for bortdømning af en række trespring af ikke-sovjetiske springer, opmåling af et meget fladt spydkast af den senere guldvinder Dainis Kula fra Sovjet samt for fejlmåling af et antal diskoskast.

Der blev sat otte verdensrekorder ved atletikkonkurrencerne i Moskva, tre hos mændene i højdespring, stangspring og hammerkast og fem hos kvinderne i 800 m og 4x100 m samt i femkamp, hvor man oplevede den besynderlighed, at verdensrekorden med få sekunders mellemrum blev forbedret tre gange af tre sovjetiske kvinder.

Som højdepunkterne under atletikkonkurrencerne noteredes duellerne mellem de to britiske mellemdistancestjerner Sebastian Coe og Steven Ovett på 800 m og 1500 m samt den lille etiopier Miruts Yifters sejre på 5.000 m og 10.000 m.

Denne artikel om Atletik ved OL i Moskva 1980 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy