Atletik ved OL i Berlin 1936
100 m M

1936 Sorry, your browser does not support inline SVG . Facts about Mændendes  -  at the 1936 Olympic Games
De olympiske lege i Berlin er bl.a. blevet kendte for den tyske kansler Adolf Hitlers forsøg på at udnytte dem til et bevis på den ariske races overlegenhed. Hitlers forsøg lykkedes ikke, for den mest populære atlet ved legene blev den afroamerikanske sprinter Jesse Owens, der vandt fire guldmedaljer. Jesse Owens blev en legende i den olympiske historie, og hans præstationer i Berlin hører til de ypperste i atletikhistorien.

Jesse Owens var langt fra nogen ukendt atlet, da han mødte op i Berlin. Den 25. maj 1935 indskrev han sig for første gang i idrætshistorien, da han ved et stævne i Ann Arbor, Michigan satte fem nye verdensrekorder og tangerede en sjette i løbet af bare 45 minutter. Owens stillede i Berlin op som verdensrekordholder og favorit i tre discipliner, 100 m løb, 200 m løb og længdespring.

Traditionen tro blev mændenes 100 m indledt på den første atletikdag ved OL. Her vandt Jesse Owens det sidste af de indledende heats i tiden 10,3, hvorved han tangerede landsmanden Eddie Tolans olympiske rekord fra OL i Los Angeles 1932. I anden runde strammede han tiden til 10,2, der egentlig var en tangering af den gældende verdensrekord, men opnået under for meget vind på stadion.

I semifinalerne den næste dag vandt Jesse Owens det første heat i mere moderate 10,4 foran landsmanden Frank Wykoff og svenskeren Lennart Strandberg. Det andet heat blev vundet af den tredje amerikaner Ralph Metcalfe, sølvmedaljevinder fra OL i Los Angeles og vel den eneste, man på forhånd mente havde en chance mod Owens. Her blev Martinus Osendarp fra Holland nr. 2 og Eric Borchmeyer fra Tyskland nr. 3.

Fem kvarter senere var man klar til finalen. Jesse Owens kom bedst fra start og var i sin elegante løbestil klart i spidsen efter den halve strækning. Metcalfe nærmerde sig i opløbet, men var reelt uden chance. Owens løb igen på 10,3, Metcalfe fik sølv i 10,4 og Martinus Osendarp sikrede sig bronzemedaljen i 10,5. Wykoff blev nr. 4, Borchmeyer nr. 5 og Strandberg nr. 6.

Senere under OL vandt Jesse Owens også guld i 200 m, længdespring og 4x100 m.

Artiklen om 100 m M - Atletik ved de olympiske sommerlege ved OL i Berlin 1936 er baseret på de officielle olympiske rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy