Atletik ved OL i Seoul 1988

1988 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Torsdag den 29. september startede atletikken på det olympiske stadion ved OL i Seoul. Hermed indledtes et olympisk atletikstævne, der med 4 nye verdensrekorder og 42 nye olympiske rekorder lå på et højt niveau. Det var også et atletikstævne, der dannede ramme om en række markante og højt profilerede begivenheder. Her oplevede man den første rigtigt store olympiske dopingskandale, her blev idrætsverdenen vidne til Flo-Jo's imponerende og spektakulære optræden og her videreførte Carl Lewis sin storslåede olympiske karriere.

Opførelsen af det olympiske stadion, hvor atletikkonkurrencerne blev afholdt, påbegyndtes i 1977 og i 1984 kunne det nye stadion indvies med en samlet tilskuerkapacitet på ca. 100.000 siddepladser.

Der var 42 discipliner på programmet ved atletikkonkurrencerne i Sydney, 24 for mænd og 18 for kvinder. 10.000 m løb for kvinder var ny olympisk disciplin.

Atletikkonkurrencerne blev sat i gang med de indledende heats i kvindernes 100 m hækkeløb den 23. september kl. 9.00 om morgenen. Herefter løb konkurrencerne over 9 dage, inden man den 2. oktober kunne slutte med mændenes maratonløb. Der blev holdt en hviledag den 27. september.

I alt tiltrak de 9 dage med atletik ca. 680.000 tilskuere.

Opgøret i 100 m finalen mellem Ben Johnson, Canada og Carl Lewis, USA var det store samtaleemne. Den 24. september kl. 13.30 henrykkede Ben Johnson den samlede idrætsverden ved at sætte en ny suveræn verdensrekord på 9,79 sek., en forbedring på 4/100 sek. af Johnsons egen rekord fra VM i Rom 1987. Kort tid efter chokerede den kanadiske sprinter imidlertid alle, da det blev afsløret, at han var testet positiv i dopingkontrollen. Han blev frataget guldmedaljen, der i stedet blev givet til Carl Lewis.

Amerikanske Florence Griffith Joyner var den store stjerne i kvindernes sprinterkonkurrencer. Hun vandt tre guldmedaljer i 100 m, 200 m og som en del af USA' 4x400 m stafethold. Endvidere satte hun en helt suveræn verdensrekord på 200 m strækningen.

I mændenes maratonløb sejrede Gelindo Bordin fra Italien over favoritterne Houssein Ahmed Saleh fra Djibouti og Takeyuki Nakayama fra Japan. Han sejrede i tiden 2.10.32, medens sølvmedaljen gik til Douglas Wakiihuri fra Kenya og bronzemedaljen til Saleh.

I mændenes mellem- og langdistanceløb oplevede man i Seoul for første gang den voldsomme afrikanske dominans, der i de efterfølgende årtier skulle blive det normale på de internationale atletikbaner. I Seoul blev alle distancer mellem 800 m og 10.000 m vundet af løbere fra det afrikanske kontinent. Specielt overraskede løberne fra Kenya ved at vinde fire guldmedaljer ved Paul Ereng på 800 m, Peter Rono på 1500 m, John Ngugi på 5000 m og Julius Kariuki  i 3000 m forhindringsløb. Hermed fremtrådte Kenya i Seoul som verdens fjerdestærkeste atletiknation.

USA toppede medaljelisten i atletik ved at vinde 13 guldmedaljer, 7 sølvmedaljer og 6 bronzemedaljer. Sovjetunionen blev næstbedst med 10 guldmedaljer, 6 sølvmedaljer og 10 bronzemedaljer. På tredjepladsen kom Østtyskland med 6 guldmedaljer, 11 sølvmedaljer og 10 bronzemedaljer.

Denne artikel om Atletik ved OL i Seoul 1988 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy