Boksning ved OL i Atlanta 1996

1996 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Cuba blev som ventet den store vinder i kampen om de olympiske boksemedaljer ved OL i Atlanta 1996.

355 boksere fra 101 lande stillede til start i bokseturneringen, der blev afviklet i Alexander Memorial Coliseum i Georgia Institute of Technology' campus tæt ved den olympiske by. Det nyrenoverede Alexander Memorial havde plads til 10.000 tilskuere, og der var som regel fuldt besat til boksestævnerne. Der blev kæmpet i tolv vægtklasser fra letfluevægt til supersværvægt, og kampene, der gik over tre omgange, blev afgjort efter det nye elektroniske scoringssystem, der belv indført ved OL i Barcelona 1992 for at undgå de horrible dommerkendelser og den svindel, man havde været vidne til i bokseturneringen under OL i Seoul i 1988.

Med fire guldmedaljer og tre sølvmedaljer blev Cuba, som det var tilfældet i Barcelona fire år tidligere, klart bedste nation i bokseturneringen. Der deltog således en cubaner i syv af de tolv finalekampe. Bortset fra Cuba oplevede man en forbavsende stor bredde, der bl.a. gav sig udtryk i, at de otte finaler, der ikke blev vundet af cubanere, blev vundet af boksere fra otte forskellige nationer.

Tre cubanere genvandt deres titler fra OL i Barcelona, og de var samtidig de tre boksere, der fremstod som hele bokseturneringens stærkeste deltagere. Det var den dobbelte verdensmester Hector Vinent i letweltervægt, Ariel Hernandez i mellemvægt, der måske var den, der på tværs af alle vægtklasserne gjorde det bedste indtryk, og den femdobbelte verdensmester Felix Savon i sværvægt.

Den bokser, der trak de største overskrifter var imidlertid Paea Wolfgram fra Tonga, der med sin sølvmedalje i super-sværvægtsklassen erobrede sit lands første olympiske medalje nogen sinde. På sin vej til finalen havde Wolfgram bl.a. besejret den cubanske kæmpe Alexis Rubalcaba i kvartfinalen. I finalen blev Ukraines Volodymyr Klichko dog for stor en opgave for Tonga-bokseren, og han tabte med scoringen 7-3.

I letmellemvægt oplevede man en anden stor overraskelse, da Rumæniens berømte Francisc Vastag, dobbelt verdensmester og favorit i klassen, tabte sin første kamp i Atlanta med 17-12 til tyskeren Markus Beyer.

I fjervægt tabte USA' Floyd Mayweather, der senere skulle få en strålende professionel karriere, i semifinalen til Bulgariens dobbelte verdensmester Serafim Todorov i en kontroversiel 10-9 afgørelse. Mayweather havde forinden i kvartfinalen besjret cubaneren Lorenzo Aragon i en kneben 12-11 sejr. Todorov tabte senere i finalen til Somrot Kamsing fra Thailand.

Denne artikel om Boksning ved OL i Atlanta 1996 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy