Atletik ved OL i Sydney 2000

2000 Sorry, your browser does not support inline SVG .
I legenes sidste konkurrence den 1. oktober vandt ethioperen Gezaghne Abera det olympiske marathonløb. Samtidigt vandt han Ethiopiens fjerde guldmedalje og placerede derved sit land som næstbedste nation i atletikkonkurrencerne i Sydney. En overraskende triumf for de ethiopiske langdistanceløbere, anført af nationens superstar Haile Gebrselassie, der for anden gang vandt 10.000 m strækningen.

Atletikkonkurrencerne ved de 27. olympiske sommerlege blev afviklet i dagene fra fredag den 22. september til søndag den 1. oktober på Stadium Australia, Sydneys imponerende olympiske stadion, i overværelse af op mod 110.000 tilskuere til næsten alle konkurrencer.

Atletikkens stjerne i Sydney blev den amerikanske sprinterdronning Marion Jones. På forhånd tilhørte Marion Jones favoritterne i alle de fem konkurrencer, hun stillede op, og mulighederne for fem olympiske guldmedaljer til "Super-Marion" blev ivrigt drøftet. Det blev til tre guldmedaljer og to bronzemedaljer, en formidabel præstation i nutidens hårde konkurrence.

I øvrigt noterede man sig fra atletikkonkurrencerne, at Tjekkiets Jan Zelezny for tredje gang i træk vandt guld i spydkast, og at USA's to mandlige stjerneløbere Michael Johnson og Maurice Greene begge levede op til forventningerne med to guldmedaljer hver. Polens Robert Kozeniowski leverede en historisk præstation ved at vinde begge kapgangsdiscipliner.

Det bør også fremhæves, at værtsnationens egen Cathy Freemann indfriede det enorme forventningspres fra hele nationen med sin sejr i kvindernes 400 m løb.

Resultatmæssigt levede atletikkonkurrencerne i Sydney ikke helt op til forventningerne. Med kun 9 nye olympiske rekorder og ingen nye verdensrekorder i de 46 olympiske atletikkonkurrencer lå toppræstationerne en smule under niveauet fra de seneste lege.

Ved legene i Sydney var atletikprogrammet udvidet med hammerkast og stangspring for kvinder. Hermed var man tæt på en fuldstændig disciplinmæssig ligestilling mellem kvinder og mænd. Kun forhindringsløb er endnu udelukkende en mandlig disciplin.

USA blev som vanligt bedste nation, men det bemærkedes, at amerikanernes dominans denne gang mere var en følge af nogle få topnavnes gode præstationer end en følge af et generelt højt niveau i alle discipliner.

Denne artikel om Atletik ved OL i Sydney 2000 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy