Svømning ved OL i Melbourne 1956

1956 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Svømmekonkurrencerne ved OL i Melbourne medførte et markant og lidt overraskende tronskifte i den olympiske svømmesport. Efter at USA havde domineret konkurrencerne ved de seneste olympiske svømmestævner, stormede en række unge australiere nu gennem det olympiske bassin og placerede værtsnationen som klart bedste svømmenation ved legene. I alt stod en australier øverst på sejrsskamlen i otte discipliner, mens USA kun opnåede to guldmedaljer. En ny olympisk svømmestormagt var født.

Svømmeprogrammet i Melbourne var i forhold til det foregående OL i Helsingfors 1952 udvidet med to discipliner til i alt 13, idet brystsvømningen nu var opdelt i henholdsvis den traditionelle brystsvømning og en ny butterflydisciplin. I alt omfattede programmet syv discipliner for mænd og seks for kvinder. Australieren Murray Rose blev den mest vindende svømmer i Melbourne med tre guldmedaljer, heraf to individuelle titler i 400 m fri og 1500 m fri. Tre svømmere, alle australiere, Dawn Fraser, Lorraine Crapp og Jon Henricks blev alle dobbelte guldmedaljevindere, hver med en individuel guldmedalje og en guldmedalje i holdkap.

På sprinterdistancerne, 100 m fri stil, tog australierne alle seks medaljer ved Jon Henricks, John Devitt og Gary Chapman i mændenes konkurrence og ved Dawn Fraser, Lorraine Crapp og Faith Leech i kvindernes konkurrence. Dawn Fraser indledte her sin olympiske karriere, der skulle indbringe hende guld på 100 m fri ved tre olympiske lege i træk. Lorraine Crapp vandt guld i 400 m fri, hvor hun få måneder før OL havde forbedret danskeren Ragnhild Hvegers 16 år gamle verdensrekord på distancen.

De to amerikanske guldmedaljer faldt i de to nye butterflydiscipliner, hvor William Yorzyk vandt hos mændene og Shelley Mann hos kvinderne. I 1500 m fri satte amerikaneren George Breen ny verdensrekord i de indledende heats, men i finalen blev han kun nummer tre efter australieren Rose og japaneren Yamanaka. I mændenes 200 m brystsvømning sejrede japaneren Masaru Furukawa, der bl.a. gjorde sig bemærket ved at svømme det meste af strækningen under vandet.

I alt deltog 388 svømmere fra 36 lande i konkurrencerne i Melbourne, væsentligt under de tilsvarende tal fra det foregående OL i Helsingfors (584 deltagere fra 48 lande). Dette var en skuffelse for de svømmeglade australiere. Konkurrencerne fandt sted i et nyopført Olympic Park Swimming Stadium med plads til 5.500 tilskuere, hvilket var alt for lidt i forhold til den store publikumsinteresse for stævnet.

Denne artikel om Svømning ved OL i Melbourne 1956 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy