ved OL i Melbourne 1956

1956 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Der deltog 15 lande i den olympiske basketball-turnering i Melbourne. På forhånd var USA storfavorit til at videreføre sin sejrsrække fra de tre foregående olympiske turneringer i 1936, 1948 og 1952.

Basketball kampene i Melbourne blev afviklet i en tilbygning til Exhibition Building, opført til formålet. Forholdene her var ideelle for såvel de deltagende hold som for tilskuerne.

De 15 hold blev i den indledende runde opdelt i fire grupper, hvorfra de to bedste gik videre til to mellemgrupper, hver med fire deltagende lande. De to bedste fra hver mellemgruppe gik videre til semifinalerne og slutkampene om placeringerne 1 - 4.

De indledende grupper bød på en række spændende og interessante kampe, 21 i alt, hvorefter det kunne konstateres, at USA og Phillipinerne gik videre til mellemrunden fra gruppe A, Frankrig og Sovjetunionen fra gruppe B, Uruguay og Bulgarien fra gruppe C og Brasilien og Chile fra gruppe D.

Spændingen i turneringen fortsatte i den første mellemrundegruppe med Uruguay, Frankrig, Chile og Phillipinerne, hvor man blev vidne til mange lige kampe. Således var Phillipinerne impliceret i to uafgjorte kampe. Først opnåede holdet 68 - 68 mod Uruguay efter ordinær spilletid for dog at tabe 79 - 70. Herefter spillede Phillipinerne lige op med Frankrig 55 - 55, og denne gang vandt Østasiaterne efter forlænget spilletid med 65 - 58. Efter de to første runder stod Uruguay med to sejre, Phillipinerne og Frankrig med hver en sejr og Chile med to nederlag.

Phillipinerne stod derfor med en stor og højst overraskende mulighed for at komme videre til semifinalerne, men chancen blev tabt med et nederlag til Chile. I stedet gik Uruguay og Frankrig videre til slutkampene.

I den anden mellemrundegruppe med Bulgarien, Brasilien, Sovjetunionen og USA var spændingen mindre, idet USA og Sovjetunionen hurtigt fremstod som de to klart bedste hold. Disse to hold mødtes i den sidste gruppekamp på et tidspunkt, hvor begge var kvalificerede til slutkampene og resultatet således uden betydning. I en afslappet match sejrede USA 85 - 55.

Semifinalerne resulterede i en sejr til Sovjetunionen over Frankrig på 55 - 49 i en hård og lige kamp, medens USA let besejrede Uruguay med hele 101 - 38.

I finalen om guldmedaljen viste USA sig at være Sovjetunionen langt overlegen, og amerikanernes fjerde olympiske guldmedalje af lige så mange mulige var aldrig i fare. Ved halv tid førte USA med 29 points, og slutsejren blev så komfortabel som 89 - 55. USA fremstod i turneringen i en klasse for sig, og holdets egentlige kapacitet blev i virkeligheden aldrig konstateret. Holdet var reelt på intet tidspunkt i turneringen presset til at yde sit bedste.

Det spændende hold fra Uruguay sikrede sig bronzemedaljerne ved en sejr over Frankrig på 71 - 62 i en særdeles underholdende og spændende kamp.

Efter en turnering med flot basket og mange lige og interessante opgør kunne de 15 deltagende hold indplaceres i følgende slutstilling:

1. USA 2. Sovjetunionen 3. Uruguay 4. Frankrig 5. Bulgarien 6. Brasilien 7. Phillipinerne 8. Chile 9. Canada 10. Japan 11. Kina 12. Australien 13. Singapore 14. Korea 15. Thailand

Denne artikel om ved OL i Melbourne 1956 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy