Atletik ved OL i Paris 1900
Maraton M

1900 Sorry, your browser does not support inline SVG . Facts about Mændendes  -  at the 1900 Olympic Games
Maratonløbet i Paris blev løbet på en af sommerens varmeste dage. Temperaturen var omkring 39 grader, da 13 løbere blev sendt af sted på den godt 40 km lange rute, der havde start og mål i Boulogne-skoven og ellers gik gennem Paris' gader. På trods af temperaturen blev løbet startet først på eftermiddagen i dagens varmeste timer. Varmen var formentlig den væsentligste årsag til, at kun syv løbere fuldførte løbet.

Organiseringen af løbet var under al kritik. Ruten var dårligt afmærket, og det skete i mange tilfælde, at deltagerne løb forkert rute og måtte løbe tilbage til et kendt punkt. Kontrollen af løbernes ruter var nærmest ikke eksisterende, og mange steder var løberne blandet med almindelig trafik.

Franskmanden Georges Touquet-Daunis førte i den første halvdel af løbet. Under vejs stoppede han op ved en cafe', hvor han drak et par øl og besluttede, at det var for varmt at løbe videre. Omkring halvvejs i løbet gik en anden franskmand, 22-årige Michel Theato i spidsen, og han holdt sin føring frem til målstregen, hvor han vandt løbet i en tid på knap tre timer. Theatos landsmand Emile Champion blev nummer to nogle minutter efter Theato, og svenskeren Ernst Fast kom ind som nummer tre omkring 40 minutter efter Theato.

Den amerikanske favorit Arthur Newton, der sluttede som nummer fem, hævdede efter løbet, at han ude på ruten havde passeret alle andre, inklusive Theato, hvorfor han mente at have vundet løbet. De amerikanske argumenter var, at Theato havde været bud for en bager, og at han derfor have et indgående kendskab til Paris' gadenet. Man mente, at han måtte have benyttet en ukendt genvej. Hvordan skulle han ellers kunne komme i mål over en time før den kendte amerikaner?

Løbets resultat blev dog ikke ændret, og Michel Theato var olympisk mester. I 1990'erne fandt olympiske historikere ud af, at han var født i Luxemburg, men guldmedaljen tilskrives dog almindeligvist Frankrig.

Artiklen om Maraton M - Atletik ved de olympiske sommerlege ved OL i Paris 1900 er baseret på de officielle olympiske rapporter og Olympian Database