Svømning ved OL i Athen 1896

1896 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Konkurrencerne i svømning ved OL i Athen blev afholdt i åbent vand i bugten nær Piræus. Løbene blev afviklet ved, at svømmerne blev sejlet ud til en startlinje markeret af to bøjer, og herfra svømmede man så ind mod kysten til målet, der var markeret med flag.

Der var fire discipliner på programmet, og de blev alle afviklet på samme dag, lørdag den 11. april. Det var en kold og blæsende forårsdag. Vandtemperaturen var kun 13 grader C og lufttemperaturen kun fem grader højere. På trods heraf blev konkurrencerne angiveligt overværet af omkring 20.000 tilskuere.

De fire discipliner var alle for mænd og i fri stil. Der blev svømmet over tre distancer: 100 m, 500 m og 1200 m. Den fjerde disciplin var også over 100 m, men med den særlige betingelse, at deltagelse kun var åben for sømænd i den græske flåde. I alt deltog der 13 svømmere fra fire nationer i de fire konkurrencer.

Det kolde vejr og det urolige vand stillede store krav til deltagerne, og adskillige måtte reddes op i både under løbene. Vinderen af 1200 m distancen, ungareren Alfred Hajos, har senere karakteriseret forholdene med følgende udtalelse: ”Min vilje til at overleve overskyggede helt mit ønske om at vinde”.

Alfred Hajos var 18 år gammel og født i Budapest. Udover sejren på 1200 m vandt han også løbet over 100 m. Hajos stillede op med det mål at vinde alle tre åbne discipliner, men da 500 m løbet startede umiddelbart efter 100 m, valgte han kun at stille op på 100 m og 1200 m. Alfred Hajos’ rigtige navn var Arnold Guttmann, men som det var sædvane for de fleste af datidens østeuropæiske jøder, konkurrerede han under et andet navn.

Distancen over 500 m blev vundet østrigeren Paul Neumann, der svømmede i en stil, der kunne minde om nutidens butterfly.

Den særlige konkurrence for sømænd blev vundet af grækeren Ioannis Malokinis i en tid, der var næsten et minut langsommere end Hajos’ tid på den åbne 100 m. Konkurrencen for sømænd fik iøvrigt en kort olympisk levetid, idet den kun var på programmet denne ene gang.

Svømning har været en del af det olympiske program ved alle sommerlege siden 1896. Efter 1908, hvor det internationale svømmeforbund FINA blev oprettet, har svømningen udviklet sig til at blive en af de mest fremtrædende idrætsgrene ved de olympiske lege. Konkurrencerne ved de første olympiske lege fra 1896 til 1908 ligger dog meget langt fra nutidens olympiske svømmestævner. I 1896 i Athen blev konkurrencerne som nævnt afviklet i Middelhavet. I 1900 i Paris svømmede man i Seinen, i 1904 i St. Louis i en lille sø og i 1908 i London i et 100 m bassin på inderkredsen på det olympiske stadion. Også disciplinernes karakter afveg væsentligt fra nutidens med discipliner som undervandssvømning og forhindringssvømning på programmet. Fra 1912 ved legene i Stockholm blev det olympiske svømmeprogram lagt i mere faste rammer, ligesom der også blev indført discipliner for kvinder. Siden 1912 har programmet udviklet sig fra ni discipliner til, at der eksempelvis ved legene i 2012 i London var 32 discipliner på programmet, fordelt ligeligt på mænd og kvinder, inden for fire forskellige svømmearter

Denne artikel om Svømning ved OL i Athen 1896 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy