Fodbold ved OL i Stockholm 1912

1912 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Ved OL i London 1908 deltog der fem nationer i den olympiske fodboldturnering. I Stockholm var der tilmeldt tretten nationer, alle europæiske. Frankrig og Belgien meldte dog fra, så der deltog elleve nationer i turneringen.

Fodboldturneringen blev afviklet i dagene fra 29. juni til 5. juli som en eliminationsturnering, og kampene blev spillet på det olympiske stadion og yderligere to fodboldbaner i Stockholm. Som fire år tidligere var Storbritannien og Danmark igen i en klasse for sig.

Storbritannien vandt i sin første kamp 7-0 over Ungarn og herefter 4-0 over Finland i semifinalen. Briten Harold Walden scorede i de to kampe henholdsvis fem og tre mål. Danmark besejrede først Norge med 7-0 og herefter i semifinalen Holland med 4-1. I kampen mod Holland beskadigede den danske angriber Poul "Tist" Nielsen desværre sit ene knæ, så han ikke var i stand til at spille i den efterfølgende finale mod Storbritannien. I skrivende stund (juni 2010) er Poul Nielsen fortsat indehaver af scoringsrekorden for det danske landshold.

I finalen var Storbritannien en klasse bedre end Danmark. Efter 20 minutters spil havde Harold Walden og Gordon Hoare bragt briterne i spidsen med 2-0. Umiddelbart før afslutningen på første halvleg måtte danskeren Charles Buchwald forlade banen med en skade, og danskerne måtte spille resten af kampen med ti mand. Hermed var finalen reelt afgjort, og Storbritannien sejrede med 4-2.

I kampen om bronzemedaljen Vandt Holland 9-0 over Finland. Der blev i Stockholm spillet en trøstturnering for de syv hold, der ikke nåede frem til semifinalerne. Denne blev vundet af Ungarn foran Østrig.

Denne artikel om Fodbold ved OL i Stockholm 1912 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database