Fodbold ved OL i Rom 1960

1960 Sorry, your browser does not support inline SVG .
For første gang ved olympiske lege blev fodboldturneringen indledt med et puljespil, med fire hold i hver pulje.

De olympiske guldvindere fra 1952, Ungarn, blev på forhånd anset for favoritter til at vinde guldmedaljerne i Rom. Holdet kom da også ret let igennem puljespillet, men i semifinalen blev de slået ud af det overraskende godt spillende danske hold. Semifinalen var den bedste kamp i turneringen, hvor begge hold brændte et straffespark, men kampen sluttede med en fortjent sejr til Danmark på 2-0.

I den anden semifinale mødtes værtsnationen Italien og sølvvinderne fra 1956, Jugoslavien. Det meget entusiastiske italienske publikum stillede skyhøje forventninger til deres hold, der bl.a. indeholdt kommende professionelle stjerner som Gianni Rivera og Giovanni Trapattoni. Holdet havde i den indledende pulje sendt Brasilien ud af turneringen, men i semifinalen i Napoli lykkedes det kun at få 1-1 mod Jugoslavien efter ordinær kamp og forlænget spilletid. Hermed stod man overfor en ny situation. Ved tidligere olympiske lege havde en uafgjort afgørende kamp medført omkamp, men det havde man sløjfet af hensyn til det tæt pakkede olympiske program. Nutidens straffespark-konkurrence var ikke indført i 1960, så i stedet foretog man en simpel lodtrækning. Her vandt jugoslavien, og holdet var dermed klar til sin fjerde olympiske fodboldfinale i træk.

Finalen mellem Jugoslavien og Danmark blev reeslt afgjort allerede i kampens start. Jugoslavien kom på glimrende spil hurtigt foran med 2-0 mod et dansk hold, der tydeligt virkede slidte af den hårde turnering. I det 39. spilleminut blev det så 3-0 på et mål af Kostic - troede man. Men selv om linievogteren ikke havde reageret, underkendte den italienske dommer Lobello målet for offside. Dette blev den jugoslaviske anfører Milan Galic så fortørnet over, at han blev udvist af dommeren. Det hindrede dog ikke en fortsat jugoslavisk dominans, og først i kampens sidste minut lykkedes det Flemming Nielsen at score et dansk mål til slutresultatet 3-1 til Jugoslavien.

Denne artikel om Fodbold ved OL i Rom 1960 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy