Boksning ved OL i Seoul 1988

1988 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Bokseturneringen ved OL i Seoul 1988 var en katastrofe for boksesporten og tæt ved at koste boksningen livet som olympisk idrætsgren. Korruption, inkompetente og partiske dommere og kampledere, overfald på en kampleder i ringen og en timelang demonstration fra en tabende bokser var blot nogle af de besynderligheder, man blev præsenteret for i Seoul. Rækken af uheldige omstændigheder fik konsekvenser for boksesporten langt ind i fremtiden.

Bokseturneringen blev afholdt i Chamshill Students Gymnasium med plads til godt 7000 tilskuere i dagene fra 17. september til 2. oktober. Der deltog i alt 449 boksere fra 106 lande i den olympiske bokseturnering. Dette var det største deltagerantal nogen sinde. Der blev i alt udkæmpet 427 boksekampe i 12 vægtklasser.

Turneringen blev præget af, at Cuba ikke deltog i de olympiske lege i Seoul. Ved det seneste VM før OL vandt Cuba syv titler.

På grund af det store deltagerantal boksede man på samme tid i to ringe i de indledende runder frem til kvartfinalerne. For at undgå forvirring var der forskellig lyd på klokken i de to ringe. Dette system virkede dog langt fra perfekt, og lydsignalerne fra de to ringe gav i flere tilfælde anledning til uheldige situationer. En af de værste oplevede man i en 2. rundekamp i letweltervægtsklassen. Kampen foregik i ring B, men da klokken lød i ring A, standsede en af bokserne, Chun Jin-chul fra Sydkorea, og sænkede paraderne, hvorefter han blev slået ud af sin modstander, Todd Foster fra USA.

Sydkoreaneren Byun Jong-il tabte sin kamp i bantamvægt til bulgareren Hristov i 2. omgang, og denne afgørelse medførte en meget voldsom protest fra de koreanske officials. Koreanske ledere og trænere trængte op i ringen og overfaldt kampdommeren. Efter denne hændelse ønskede den new zealandske kampdommer ikke længere at deltage som dommer ved OL. Den tabende koreanske bokser nægtede at forlade ringen i over en time. Fire koreanske ledere blev sat i karantæne af AIBA (Association Internationale de Boxe Amateur) i to år, og det sydkoreanske bokseforbund blev frataget retten til at arrangere internationale boksebegivenheder i et år.

Finalen i letmellemvægt mellem Sydkoreas Park Si-hun og USA' Roy Jones gav også anledning til uro, idet Parks sejr på points blev vurderet som en helt unfair bortdømning af amerikaneren. Også i de indledende runder var Parks i flere tilfælde blevet tildelt tvivlsomme sejre.

Også i den indledende runde i mellemvægt var der uoverensstemmelser i kampen mellem Ha Jong-ho fra Sydkorea og Hembrick fra USA. Kampen var på programmet den 19. september, men kom aldrig i gang, idet amerikaneren blev diskvalificeret for at møde for sent frem til bokseringen.

USA blev bedste boksenation ved OL i Seoul med en samlet score på tre guldmedaljer, en sølvmedalje og tre bronzemedaljer. Værtsnationen Sydkorea og Østtyskland vandt begge to guldmedaljer.

Denne artikel om Boksning ved OL i Seoul 1988 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy