Fodbold ved OL i Barcelona 1992

1992 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Fodboldspillerne fra USA og Italien fik æren af at være de første idrætsfolk i olympisk kamp ved legene i Barcelona, da deres indledende kamp blev afviklet den 24. juli - mere end et døgn før den olympiske ild blev tændt over stadion på Montjuic-bjerget. Åbningskampen i den olympiske fodboldturnering fandt sted på FC Barcelonas berømte hjemmebane Estadio Nou Camp. Italienerne vandt kampen 2-1. 18.000 tilskuere og 1000 pressefolk overværede kampen, der var den eneste idrætsbegivenhed, der blev afholdt før legenes officielle åbning.

Reglerne for fodboldspillernes deltagelse ved de olympiske lege i Barcelona var ændret i forhold til reglerne ved det foregående OL i Seoul 1988. I Seoul havde professionelle spillere haft adgang til turneringen uden aldersbegrænsning under forudsætning af, at de ikke tidligere havde deltaget i kvalifikationskampe eller slutrundekampe om verdensmesterskabet. Dette var en betydelig begrænsning for de professionelle spillere, og ved OL i Barcelona lempede FIFA (Federation International Football Association) reglerne, således at alle spillere under 23 år frit kunne deltage i den olympiske turnering.

Fodboldturneringen blev afviklet på 5 forskellige stadions: På Estadio Nou Camp, hvor der blev spillet 6 kampe, herunder en semifinale og finalen, og Estadio RCD Espanyol, begge i Barcelona, på Estadio La Nova Creu Alta i Sabadell, på Estadio Luis Casanova i Valencia og på Estadio La Romareda i Zaragoza.

Fodboldturneringen i Barcelona blev en stor triumf for værtsnationen. Det spanske hold spillede fremragende under hele OL, vandt alle sine kampe og sluttede med en imponerende målscore på 14 mål for og kun 2 mål imod. Anført af angriberen Francisco Narvaez - bedre kendt under sit tilnavn Chico - og midtbanestrategen Josep Guardiola levede de spanske spillere op til nationens forventninger og skaffede guld til hjemlandet, da de i en spændende og velspillet finale den 8. august på Nou Camp besejrede Polen med 3-2. Fodboldfinalen var en af de store begivenheder under OL, og kampen blev overværet af ca. 95.000 tilskuere.

Guldmedaljen var blot Spaniens anden olympiske medalje i fodbold. Den første var en sølvmedalje fra OL i Antwerpen 1920. Sølvmedaljevinderne fra Polen havde tidligere vundet guld ved OL i München 1972 og sølv ved OL i Montreal 1976.

I kampen om bronzemedaljerne vandt Ghana med 1-0 over Australien. Ghana spillede godt gennem hele turneringen og viste det høje niveau, fodboldspillet efterhånden havde nået i Afrika. Ghanas bronzemedalje var den første medalje i OL vundet af et afrikansk land og i øvrigt Ghanas eneste medalje i Barcelona.

Denne artikel om Fodbold ved OL i Barcelona 1992 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy