Atletik ved OL i Barcelona 1992

1992 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Atletikken startede på det olympiske stadion fredag den 31. juli og varede indtil OL's sidste dag, søndag den 9. august. Der var 43 discipliner på programmet, 19 for kvinder og 24 for mænd.

Atleter fra hele 18 forskellige lande opnåede guldmedaljer i atletikkonkurrencerne i Barcelona - i sig selv en rekord. På trods heraf var USA som så mange gange tidligere den klart mest vindende nation med i alt 12 guldmedaljer. Sammenslutningen af tidligere sovjetstater vandt seks og det nye samlede Tyskland fire guldmedaljer.

Niveauet var generelt højt, og alene fremmødet var imponerende. 14 verdensrekordholdere og mere end 30 tidligere og nuværende verdensmestre eller olympiske mestre deltog i atletikken i Barcelona. Blandt de regerende verdensmestre lykkedes det dog kun for tre også at blive olympiske mestre, alle kvinder: Marie-Jose Perec fra Frankrig i 400 m, Heike Henkel fra Tyskland i højdespring og Hassiba Boulmerka fra Marokko i 1500 m.

Der blev sat tre verdensrekorder i Barcelona, alle i mændenes konkurrencer og alle af løbere fra USA: På 400 m hæk ved Kevin Young samt i 4x100 m og 4x400 m. Hertil kom et enestående trespring af USA' Mike Conley, der med kun en tiendedel sekundmeter for meget vind sprang 18,17 m og dermed brød en af atletikkens absolutte drømmegrænser.

Med to guldmedaljer, to nye olympiske rekorder på 400 m og part i USA' verdensrekord på 4x400 m fremstod amerikaneren Quincy Watts som en af de store profiler ved atletikkonkurrencerne i Barcelona. Også to olympiske veteraner, amerikanerne Jackie Joyner-Kersee i kvindernes syvkamp og Carl Lewis i mændenes længdespring, tilhørte de store vindere i Barcelona.

Der var også tabere i Barcelona. Tre af de absolutte topfavoritter faldt fra i kampen om olympisk guld: Sergei Bubka fra EUN opnåede intet gyldigt hop i stangspring, Michael Johnson fra USA blev elimineret i semifinalen i 200 m, og Noureddine Morcelli fra Algeriet blev kun nummer syv på 1500 m.

På sprinterdistancerne var de to store forhåndsfavoritter faldet fra allerede inden OL startede, da de to verdensmestre, Katrin Krabbe fra Tyskland i kvindernes løb og Carl Lewis fra USA i mændenes løb, af forskellige årsager ikke stillede til start i Barcelona. Lewis deltog dog i den korte stafet og i længdespring.

Denne artikel om Atletik ved OL i Barcelona 1992 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy