Vinter OL i Sotji 2014

2014 Sorry, your browser does not support inline SVG .
I 2014 blev der for anden gang afholdt olympiske lege i Rusland. I 1980 var Moskva vært for de olympiske sommerlege, og i 2014 blev de 22. olympiske vinterlege afholdt i Sotji i dagene 7.- 23. februar. Sotji ligger i Krasnodar provinsen på Sortehavets nordlige bred. Byen har omkring 400.000 indbyggere og er et velkendt feriested i Rusland.

Beslutningen om at vælge Sotji som værtsby blev truffet af IOC (International Olympic Commitee) den 4. juli 2007 på IOC's 119. Session i Guatemala City. Syv byer havde oprindeligt ansøgt om værtsskabet, og i juni 2006 blev disse reduceret til tre kandidatbyer: Sotji, Salzburg i Østrig og Pyeongchang i Sydkorea. Ved den endelige valghandling i Guatemala blev Sotji valgt i anden stemmerunde med 51 stemmer foran Pyeongchang med 47 stemmer.

Vinterlegene i Sotji var et arrangement, hvor der var kort afstand mellem de olympiske aktiviteter. Konkurrencerne fandt sted i to områder, et "Coastal Cluster" ved Sortehavet og et "Mountain Cluster" i den nordvestlige del af den mægtige Kaukasus bjergkæde. En nyanlagt jernbaneforbindelse sikrede transporten mellem de to områder på omkring 30 minutter. Alle idrætsanlæg i de to områder var nye, opført specielt med sigte på de olympiske vinterlege. I "Coastal Cluster" var idrætsanlæggene samlet i Sochi Olympic Park langs Sortehavet i Imeretinskaya dalen. Her lå Fisht Olympic Stadium med plads til 40.000 tilskuere, hvor åbnings- og afslutningsceremonierne samt alle medaljeceremonier fandt sted. Endvidere var der anlæg for alle skøjtekonkurrencer, ishockey og curling. I Krasnaya Polyana bjergene var der faciliteter for alpint skiløb, de nordiske skidiscipliner, bob- og kælkekørsel, skiskydning, snowboard og freestyle skisport.

Tiden op til legenes åbning var præget af en offentlig debat i især vestlige medier om en række kontroversielle forhold, herunder de enorme omkostninger ved opførelsen af de olympiske anlæg, de russiske arrangørers hårdhændede behandling af beboerne i området og den russiske lovgivning om homoseksualitet. Hertil kom konkrete trusler om terror mod arrangementet. Man bemærkede en række vestlige statslederes fravær ved den storslåede åbningsceremoni den 7. februar på Fisht stadion.

Den olympiske ild var på en usædvanlig lang rejse, inden den nåede frem til åbningsceremonien. Ilden blev tændt i ruinerne af Hera-templet i Olympia i september 2013, og efter at være kommet frem til Rusland blev flammen af 1400 fakkelbærere ført rundt i store dele af det russiske rige - herunder en tur dybt ned i Bajkal-søen og op på rumstationen MIR. Ved åbningsceremonien blev flammen ført rundt på stadion af tre af Ruslands nyere idrætsprofiler, tennisspilleren Sharapova, atletikudøveren Isinbayeva og gymnasten Kabaeva, før ilden over det olympiske stadion blev tændt af to af legenderne i russisk vinteridræt, kunstskøjteløberen Irina Rodnina og ishockeymålmanden Vladislav Tretyak. Selve den officielle åbning af vinterlegene blev foretaget af Ruslands præsident Vladimir Putin i overværelse af IOC's nye præsident, tyskeren Thomas Bach, der i 2013 havde afløst belgieren Jacques Rogge på præsidentposten.

Som ved alle olympiske vinterlege var vejrforholdene af væsentlig betydning for konkurrencernes afvikling. Sotji ligger i det subtropiske klimabælte, og i kystområdet, hvor alle konkurrencer var indendørs, var der behageligt forårsvejr med temperaturer omkring 15 grader C. Også i bjergene var der klart vejr og positive varmegrader næsten alle dage. Russerne havde enorme snemængder på lager, og der var aldrig mangel på sne. At sneen så generelt var blød og vandet var en anden sag, der stillede store krav til atleterne og ikke mindst til smøringen. Bortset fra enkelte udsættelser som følge af tåge et par dage lykkedes det for arrangørerne at gennemføre programmet som planlagt.

Sotji arangerede vinterlege, hvor alt i det store og hele fungerede, som det skulle. IOC's nye præsident Thomas Bach omtalte ved afslutningsceremonien legene som "en ekstraordinær succes", og alt omkring stadions, konkurrencernes afvikling, transport, internet osv. var da også i orden. Blot kneb det måske lidt med den folkelige stemning omkring legene.

Der blev leveret mange store idrætspræstationer i Sotji. Med to guldmedaljer nåede den norske skiskytte Ole Einar Bjørndalen op på 13 olympiske medaljer i sin karriere, heraf otte af guld, og han placerede sig dermed som tidernes mest vindende atlet ved olympiske vinterlege. Hans landsmand, langrendsløberen Marit Bjørgen, vandt tre guldmedaljer i Sotji og kom dermed op på samlet ti olympiske medaljer. Herved blev hun den mest vindende kvindelige atlet gennem tiderne ved olympiske vinterlege. En anden iøjnefaldende præstation var Hollands totale dominans i hurtigløb på skøjter. Hollænderne vandt otte guldmedaljer ud af tolv mulige.

Værtsnationen Rusland blev den mest vindende nation ved vinterlegene i Sotji foran Norge efter en beskeden start for begge nationer i legenes første uge.

Se her for en detaljeret og interaktiv medaljefordeling for Sotji 2014..
Artiklen om OL i Sotji 2014 er baseret på de officielle rapporter fra de Olympiske lege og Olympian Database.
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy