Vinter OL i Vancouver 2010

2010 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Den 2. juli 2003 besluttede IOC på sin 115. session i Prag, at Vancouver på den canadiske vestkyst skulle være værtsby for vinterlegene i 2010. Oprindeligt var fire byer blevet accepteret af IOC som kandidater til værtsskabet: Vancouver, Salzburg, Pyeongchang og Bern. I september 2002 trak Bern sin ansøgning tilbage, og i valget mellem de tre tilbageværende sejrede Vancouver i en snæver afgørelse mod Pyeongchang fra Sydkorea. Legene i Vancouver blev afholdt i dagene 12.-28. februar 2010.

Vinterlegene i Vancouver blev primært afviklet på to lokaliteter, dels i Vancouver by, dels i området omkring skisportsstedet Whistler, beliggende i bjergene godt 120 km nordøst for Vancouver. I Vancouver afvikledes alle indendørs konkurrencer i hurtigløb på skøjter, ishockey, curling og kunstskøjteløb. I Whistler-området benyttedes tre konkurrencesteder, Whistler Sliding Centre, hvor konkurrencerne i bob, skeleton og kælk blev afviklet, Whistler Olympic Park, hvor langrend, skihop, nordisk kombineret og skiskydning blev afholdt, og Whistler Creekside, der var konkurrencested for de alpine skiløb. Endelig blev konkurrencerne i freestyle skisport og snowboard afviklet i anlæggene på Cypress Mountain.

Som så ofte før ved olympiske vinterlege var der problemer med vejret. De første dage under legene var præget af høje temperaturer, regn og tåge, og vejret gav anledning til væsentlige gener for især de alpine konkurrencer med en del programændringer til følge. Også i de sidste dage under legene var vejret dårligt, men alle konkurrencer blev dog gennemført inden afslutningen.

Åbnings- og afslutningsceremonierne blev afholdt i det imponerende BC Place Stadium, et kæmpe bygningsværk i Vancouvers centrum, der til ceremonierne var indrettet med en kapacitet på 55.000 tilskuere. Bygningen var også rammen om daglige sejrsceremonier for dagens medaljevindere.

Åbningsceremonien den 12. februar var tilrettelagt som et gigantisk show, der udover de traditionelle indslag også bød på en rundtur i den canadiske kultur med vægt på udviklingen fra fortiden til det moderne Canada. En særlig velkomst fra landets oprindelige folk, kaldet First Nations, gjorde indtryk. For canadierne selv var det største øjeblik formentlig, da nationens store ishockeyidol Wayne Gretzky tændte den olympiske ild.

Vinter-OL i Vancouver begyndte med en tragedie. Få timer før den officielle åbning af legene blev kælkekøreren Nodar Kumaritashvili fra Georgien dræbt under den afsluttende træning på kælkebanen på Cypress Mountain. Det var en begivenhed, der selvsagt prægede både åbningsceremonien og de efterfølgende konkurrencer på kælkebanen.

Vinter-OL i Vancouver var et idrætsstævne med mange store præstationer. Den norske langrendsløber Marit Bjørgen blev med tre guldmedaljer, en sølv- og en bronzemedalje den mest vindende atlet ved vinterlegene. Bjørgen fik dermed en flot revanche for sin mindre gode præstation ved OL i Torino 2006. Her var hun også den store forhåndsfavorit, men var på grund af sygdom ude af stand til at yde sit bedste.

Mange andre atleter gjorde det godt i Vancouver. Simon Amman fra Schweiz gentog sin dobbeltsejr fra vinter-OL i Salt Lake City 2002 i skihop. Wang Meng fra Kina vandt tredobbelt guld i short track. Og i kunstskøjteløb leverede den kun 19-årige Kim Yu-na fra Sydkorea et friløb, der kunne regnes blandt de bedste i den olympiske kunstskøjteløbs historie.

For canadierne selv var den vigtigste begivenhed uden tvivl sejren i ishockeyturneringen, da nationens NHL-stjerner besejrede ærkerivalerne fra USA med 3-2 i finalen på OL's afslutningsdag. At sejrsmålet blev scoret i overtid af nationalhelten Sidney Crosby gjorde ikke begejstringen mindre.

Værtsnationen Canada blev den bedste nation ved de 21. olympiske vinterlege efterfulgt af Tyskland, USA og Norge.

Se her for en detaljeret og interaktiv medaljefordeling for Vancouver 2010..
Artiklen om OL i Vancouver 2010 er baseret på de officielle rapporter fra de Olympiske lege og Olympian Database.
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy