Atletik ved OL i Beijing 2008

2008 Sorry, your browser does not support inline SVG .
USA's enestående svømmer Michael Phelps og Jamaicas sublime sprinter Usain Bolt var de store lysende stjerner ved OL i Beijing.

På det olympiske stadion demonstrerede Usain Bolt en knusende overlegenhed på sprinterdistancerne med 3 guldmedaljer og 3 nye verdensrekorder som resultat. Usain Bolt lagde for med at vinde en af atletikkens kongediscipliner, 100 m løbet, i en ny fænomenal verdensrekord på 9,69 sek., og han kom derved som den første nogen sinde under de seneste års magiske grænse på 9,70 sek. Især var præstationen imponerende, fordi Bolt på de sidste 20 m tydeligt gav udtryk for sin glæde over guldmedaljen, hvilket utvivlsomt kostede lidt tid.

Fire dage senere ydede Usain Bolt en ny stor præstation i 200 m finalen, hvor det på ny blev til både guldmedalje og ny verdensrekord. Denne gang gik det ud over en af atletikkens stærkeste rekorder, Michael Johnsons tid på 19,32 fra OL i Atlanta 1996.

Endelig sluttede Usain Bolt sin olympiske optræden ved sammen med den øvrige del af Jamaicas stafethold at vinde guld i 4x100 m løbet, igen i ny verdensrekordtid. Usain Bolt leverede i Beijing en præstation, der tåler sammenligning med Jesse Owens' i Berlin 1936, Bobby Morrows i Melbourne 1956 og Carl Lewis' i Los Angeles 1984.

Atletikkonkurrencerne fandt sted på Beijings nye National Stadium, eller Birds Nest - fuglereden - som den blev kaldt. Birds Nest var en fantastisk idrætsarena med et design inspireret af en fuglerede og med en konstruktion og en fremtræden domineret af et enormt net - 36 km langt og 45.000 tons tungt - af stålbjælker, der flettede sig ind i hinanden som grene i en rede. Birds Nest havde plads til 91.000 tilskuere og dækkede et samlet areal på ca. 250.000 kvadratmeter - et mesterværk blandt de olympiske idrætsanlæg.

Atletikkonkurrencerne i Beijing, der fandt sted over 10 dage fra fredag den 15. til søndag den 24. august, var af meget høj klasse. I alt blev der sat fem nye verdensrekorder og 16 nye olympiske rekorder i de 47 discipliner, der var på programmet. 3000 m forhindringsløb for kvinder var ny disciplin i Beijing.

På sprinterdistancerne var Jamaicas dominans imponerende, ikke blot i kraft af Usain Bolt. I mændenes konkurrencer vandt Jamaica guld i 100 m, 200 m og 4x100 m og i kvindernes i 100 m, her endog en tredobbelt sejr, og i 200 m. Den normalt dominerende nation på de korte løbedistancer, USA skuffede fælt og måtte bl.a. se sine korte stafethold både for kvinder og mænd udgå i indledende heats efter fejl i skiftene.

På de lange løbediscipliner på stadion var løberne fra Etiopien som ventet dominerende, og etiopierne vandt på 5000 m og 10.000 m alle fire guldmedaljer i form af dobbeltsejre til Tirunesh Dibaba hos kvinderne og Kenenisa Bekele hos mændene.

I kvindernes stangspring viste den forsvarende olympiske mester og dobbelte verdensmester, Elena Isinbayeva fra Rusland, imponerende styrke ved både at genvinde sin guldmedalje fra Athen 2004 og at sætte ny verdensrekord med højden 5,05 m.

På trods af store skuffelser blev USA bedste nation ved atletikkonkurrencerne med i alt syv guldmedaljer. Jamaica og Rusland fulgte tæt efter med seks guldmedaljer hver. Kenya vandt fem og Etiopien fire guldmedaljer.

Denne artikel om Atletik ved OL i Beijing 2008 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy