Atletik ved OL i Helsingfors 1952
100 m M

1952 Sorry, your browser does not support inline SVG . Facts about Mændendes  -  at the 1952 Olympic Games
Finalen på 100 m ved legene i Helsingfors blev den tætteste nogen sinde på distancen ved olympiske lege. De fire første i mål blev alle noteret for tiden 10,4 sek. og de to sidste deltagere i finalen for 10,5 sek. Der gik lang tid, inden dommerne efter indgående studier af målfotoet kunne meddele, at Lindy Remigino fra USA var blevet olympisk mester. Sejren var overraskende, idet Remigino ved de amerikanske udtagelseskonkurrencer kun var kommet med til legene som tredjebedste amerikaner.

På forhånd var 100 m distancen i Helsingfors meget åben, ikke mindst fordi den formodet bedste amerikaner, Jim Golliday, var skadet og ude af stand til at deltage ved OL. I stedet var det den 31-årige brite Emmanuel McDonald Bailey og vinderen af de amerikanske udtagelseskonkurrencer, Art Bragg, der blev tillagt de bedste sejrsmuligheder.

72 løbere fra 33 lande stillede til start i de indledende heats. Løberne var delt op i 12 heats, hvorfra de 2 bedste gik videre til 4 kvartfinaler. McDonald Bailey viste fin form ved at vinde 3. heat i tiden 10,4 sek., en tid der blev tangeret af Remigino i 11. heat.

Kvartfinalerne blev vundet af de to amerikanere Remigino og Dean Smith, begge i 10,4, McDonald Bailey i 10,5 samt Jamaicas Herbert McKenlay, der i 4. kvartfinale overraskede ved at vinde foran Art Bragg.

Emmanuel McDonald Bailey styrkede sit favoritskab ved at vinde den 1. semifinale i 10,5 foran Dean Smith og russeren Vladimir Sukharev. Den amerikanske favorit Art Bragg blev ramt af en muskelskade og blev sidst i heatet. I den 2. semifinale overraskede McKenlay fra Jamaica på ny ved at sejre i den gode tid 10,4 sek. foran Lindy Remigino. John Treloar fra Australien sikrede sig den sidste finaleplads ved at blive nr. 3.

Finalen blev løbet den 21. juli på regntunge baner. Starten syntes at være perfekt, og efter halvdelen af løbet var Lindy Remigino i spidsen. 10 m fra mål syntes han sikker på sejren, men Herbert McKenlay kom stærkt til sidst og gik over målstregen helt lige med Remigino. Det var tydeligt, at både McKenlay og Remigino troede, at McKenlay havde vundet. Efter nogen tid bekendtgjorde dommerne, at Remigino var vinderen, en kendelse der længe efter OL gav anledning til diskussion og forslag om en delt guldmedalje. Indgående granskning af målfotoet har dog vist, at kendelsen var korrekt.

Både Remigino og McKenlay, bronzemedaljevinderen McDonald Bailey og nr. 4 Dean Smith fik noteret tiden 10,4 sek. Vladimir Sukharev blev nr. 5 og John Treloar nr. 6, begge i tiden 10,5 sek. Den olympiske rekord på 10,3 sek., sat af Eddie Tolan i 1932 og tangeret af Jesse Owens i 1936 og Harrison Dillard i 1948, overlevede således OL i Helsingfors.

Artiklen om 100 m M - Atletik ved de olympiske sommerlege ved OL i Helsingfors 1952 er baseret på de officielle olympiske rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy