Sommer OL i Beijing 2008

2008 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Den 8. august 2008 kl. 08.08.08 p.m. åbnedes sommerlegene i den 29. olympiade i Beijing på byens nye imponerende olympiske stadion, Beijing National Stadium eller Bird's Nest, som det olympiske stadion blev kaldt på grund af sin spektakulære arkitektur. Åbningsceremonien blev en storslået og overvældende begivenhed, overværet af over 90.000 tilskuere i Bird's Nest samt af anslået op mod 3 milliard TV-seere verden over.

I 16 dage frem til afslutningsceremonien den 24. august leverede Beijing, en kæmpeby med over 18 millioner indbyggere, et olympisk arrangement blandt de bedste i historien. "De perfekte lege" var en betegnelse, der blev brugt i mange reportager fra OL i Beijing om et arrangement, hvor alt var tilrettelagt med sigte på den højeste standard.

Beijing var blevet udpeget som vært for OL i 2008 den 13. juli 2001 under IOC's 112. session i Moskva. Her var Beijing en klar vinder over de øvrige ansøgere, Toronto, Paris, Istanbul og Osaka. Hermed skulle OL for femte gang arrangeres i et asiatisk land efter Tokyo i 1964, Sapporo i 1972, Seoul i 1988 og Nagano i 1998.

Optakten til OL i Beijing var ikke den bedste. Verden over var der omfattende protester mod at afholde OL i et land, hvor overholdelse af menneskerettighederne kunne kritiseres, ikke mindst i Tibet. Fakkelstafetten, der skulle bringe den olympiske ild fra Olympia i Grækenland til OL i Beijing, blev i mange lande genstand for voldsomme demonstrationer. Også de miljømæssige forhold i Beijing blev forud for legene udsat for megen kritik.

Deltagelsen ved OL i Beijing var større end nogen sinde før. 204 af IOC's 205 medlemmer deltog, kun Brunei takkede nej til invitationen. Der var 3 nye nationer med: Marshalløerne, Montenegro og Tuvalu. Ny var også Serbien, der stillede op i stedet for det tidligere Serbien og Montenegro. Over 11.000 atleter deltog ved OL i Beijing.

Programmet i Beijing 2008 omfattede de samme idrætsgrene som ved OL i Athen 2004. I alt blev der ved OL i Beijing 2008 konkurreret i 302 discipliner, 1 mere end i Athen, fordelt på 165 discipliner for mænd, 127 discipliner for kvinder og 10 åbne discipliner. I atletik blev der for første gang løbet 3000 m forhindringsløb for kvinder, hvorved atletikprogrammerne for mænd og kvinder endeligt blev identiske, dog bortset fra kapgangskonkurrencerne. I cykling var der debut til konkurrencer i BMX, både for mænd og kvinder. I svømning var en marathondistance på 10 km ny på programmet, og i bordtennis var doublerækkerne erstattet af holdkonkurrencer.

OL i Beijing blev et rekordernes olympiske lege med over 40 nye verdensrekorder og over 130 nye olympiske rekorder. To atleter hævede sig over alle andre i Beijing 2008. Den ene var den amerikanske svømmer Michael Phelps, der skrev olympisk historie ved at vinde otte guldmedaljer, det bedste nogen sinde ved et enkelt OL. Hermed forbedrede han sin landsmand Mark Spitz' præstation på syv guldmedaljer ved OL i München i 1972. Den anden var Jamaicas fantastiske sprinter Usain Bolt, der med tre guldmedaljer i atletik, tre nye verdensrekorder og en knusende overlegenhed leverede en præstation, der tåler sammenligning med Jesse Owens' i Berlin 1936 og Carl Lewis' i Los Angeles 1984.

Det var ventet, at værtsnationen ville dominere konkurrencerne i Beijing. Kina blev da også for første gang i historien den mest vindende nation, klart foran USA og med Rusland, Storbritannien og Tyskland på de næste pladser. Den kinesiske præstation var bl.a. et resultat af, at Kina straks efter overdragelsen af værtskabet for 2008-legene satte gang i et projekt, der skulle sikre værtslandet en fremtrædende position i Beijing.

Se her for en detaljeret og interaktiv medaljefordeling for Beijing 2008..
Artiklen om OL i Beijing 2008 er baseret på de officielle rapporter fra de Olympiske lege og Olympian Database.
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy