Vinter OL i St. Moritz 1948

1948 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Efter 12 års afbrydelse samledes verdens idrætsungdom på ny til olympiske lege den 30. januar 1948 i St. Moritz i Schweiz til de 5. olympiske vinterlege.

Straks efter afslutningen af 2. verdenskrig havde IOC i 1946 under ledelse af sin nye præsident, svenskeren Sigfrid Edström, efter en brevafstemning overdraget St. Moritz i det under krigen neutrale Schweiz at genrejse det olympiske vinterarrangement. Legene i St. Moritz blev selvsagt på mange områder præget af efterkrigstidens problemer, men sportsligt og idemæssigt blev legene en succes, og det kunne efter legene slås fast, at vinter-OL utvivlsomt havde overlevet den 12-årige pause.

Der deltog ca. 670 atleter fra 28 lande i legene i St. Moritz - stort set samme deltagelse som ved vinterlegene i Garmisch-Partenkirchen i 1936. Tyskland og Japan var ikke inviteret til legene. Chile, Danmark, Island, Libanon og Sydkorea deltog for første gang i olympiske vinterlege.

Der blev konkurreret i 22 discipliner inden for 9 idrætsgrene. Skeleton var på programmet som ny idrætsgren, og alpint skiløb fik sit afgørende gennembrud ved vinter-OL med et program udvidet til seks discipliner, tre for kvinder og tre for mænd.

Værtslandets præsident Enrico Celio foretog den officielle åbning af legene, og ishockeyspilleren Richard Torriani aflagde den olympiske ed på ale deltageres vegne.

Den franske alpine skiløber Henri Oreiller og den svenske langrendsløber Martin Lundström vandt begge to olympiske guldmedaljer, for Lundströms vedkommende dog den ene i 4 x 10 km skistafet, der for første gang var olympisk disciplin.

Birger Ruud, Norge, olympisk mester i skihop fra 1932 og 1936, imponerede ved at vinde sølvmedalje ved legen i St. Moritz 16 år efter sin første sejr.

Norge og Sverige måtte dele positionen som mest vindende nation med Schweiz og USA på de følgende pladser.

Se her for en detaljeret og interaktiv medaljefordeling for St. Moritz 1948..
Artiklen om OL i St. Moritz 1948 er baseret på de officielle rapporter fra de Olympiske lege og Olympian Database.
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy