Vinter OL i Grenoble 1968

1968 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Den 6. februar 1968 kunne Frankrigs 77-årige præsident Charles de Gaulle åbne de 10. olympiske vinterlege i Grenoble.

Konkurrencerne ved legene i Grenoble var fordelt over et større område i de franske alper, hvilket i nogen grad gik ud over det olympiske fællesskab og opfattelsen af legene som et samlet arrangement. De store afstande mellem de mange forskellige konkurrencesteder skabte vanskeligheder for både idrætsudøvere, presse og publikum.

Der deltog ca. 1160 idrætsudøvere fra 37 lande i legene i Grenoble - det indtil da største antal deltagere ved et vinter-OL. For første gang ved et olympisk arrangement anerkendte man, at Østtyskland og Vesttyskland reelt var to adskilte nationer, og de to lande deltog i legene med hvert sit hold.

Programmet for legene i Grenoble omfattede 35 discipliner inden for de samme 10 idrætsgrene som ved de foregående vinterlege i Innsbruck.

Legenes store profil over alle andre var den franske skiløber Jean-Claude Killy, der gentog Toni Sailers præstation fra 1956 og vandt guldmedalje i alle tre alpine konkurrencer. Den svenske langrendsløber Toini Gustafsson vandt begge langrends-konkurrencer for kvinder, og i 30 km langrend for mænd skabte italieneren Franco Nones sensation ved at vinde konkurrencen foran de mange nordiske favoritter. I kunstskøjteløbernes parløbskonkurrence genvandt det populære sovjetiske par Ludmila Belousova og Oleg Protopopov deres olympiske mesterskab fra Innsbruck 1964.

For første gang siden vinterlegene i 1952 i Oslo blev Norge bedste nation ved vinterlegene. Sovjetunionen blev næstbedst foran Italien og Frankrig. Det skulle vise sig at blive sidste gang i årtier, hvor Norge kunne hævde sig som bedste nation ved et vinter-OL.

Se her for en detaljeret og interaktiv medaljefordeling for Grenoble 1968..
Artiklen om OL i Grenoble 1968 er baseret på de officielle rapporter fra de Olympiske lege og Olympian Database.
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy