Vinter OL i Nagano 1998

1998 Sorry, your browser does not support inline SVG .
De 18. olympiske vinterlege blev afholdt i Nagano, Japan i dagene 7. - 22. februar 1998. Nagano havde i 1991 overraskende vundet IOC's afstemning om arrangementet i konkurrence med Val d'Aosta i Italien, Jaca i Spanien, Østersund i Sverige og Salt Lake City i USA. Det var anden gang, Japan skulle arrangere olympiske vinterlege, idet Sapporo 26 år tidligere stod for arrangementet i 1972.

Der var rekorddeltagelse ved legene i Nagano. I alt deltog ca. 2300 idrætsudøvere fra 72 lande i legene. Det var over 500 flere end ved de senest afholdte lege i Lillehammer og også væsentligt flere end ved noget tidligere afholdt vinter-OL. Kenya, Uruguay og Venezuela deltog for første gang ved olympiske vinterlege.

Ved åbningshøjtideligheden var det mest spektakulære indslag en intercontinental koncert, hvor kor i alle verdensdele via satellit sang med på Beethovens niende symfoni, "Ode til glæden", dirigeret af den berømte Seiji Ozawa. Den officielle åbning af legene blev foretaget af kejser Akihito. Den olympiske ild over stadion blev tændt af Midori Ito, der vandt sølv i kunstskøjteløb i 1992.

Programmet ved legene i Nagano var det hidtil mest omfattende ved vinter-OL. Der blev konkurreret i 68 discipliner inden for 14 idrætsgrene. Curling og snowboard var nye olympiske idrætsgrene. Også de kvindelige ishockeyspillere var med ved OL for første gang.

Programmet i Nagano blev en del generet af dårligt vejr, der gav anledning til en del ændringer. Specielt var forholdene vanskelige for de alpine skiløbere, der mistede hele fem konkurrencedage, hvorfor programmet måtte presses uhensigtsmæssig sammen.

Den mest vindende atlet i Nagano blev den russiske langrendsløber Larissa Lazutina, der i alt vandt tre guld-, en sølv- og en bronzemedalje. Norges Bjørn Dæhlie, ligeledes langrendsløber, var tæt på med tre guldmedaljer og en sølvmedalje. Dermed nåede Dæhlie op på en samlet score på otte guldmedaljer og totalt tolv medaljer i tre olympiske lege i årene 1992-98.

I ishockey var der indgået en aftale om, at spillere fra den professionelle nordamerikanske National Hockey League kunne deltage ved OL. NHL standsede sin turnering i 2 uger under OL, så spillerne fra de nordamerikanske hold kunne deltage på deres respektive landshold. I alt var der 125 NHL-spillere med på ni landshold ved OL. Det var på baggrund af, at de professionelle spillere nu for første gang var med i fuldt omfang, en stor overraskelse, at USA og Canada, sidstnævnte med berømte Wayne Gretzky på holdet, ikke formåede at vinde medaljer.

Tyskland blev bedste nation ved legene i Nagano. Norge blev næstbedst og herefter fulgte Rusland, Canada og USA.

Se her for en detaljeret og interaktiv medaljefordeling for Nagano 1998..
Artiklen om OL i Nagano 1998 er baseret på de officielle rapporter fra de Olympiske lege og Olympian Database.
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy