Vinter OL i Salt Lake City 2002

2002 Sorry, your browser does not support inline SVG .
I dagene fra 9. til 24. februar 2002 - fem måneder efter den 11. september 2001 - blev de 19. olympiske vinterlege afviklet i Salt Lake City, mormonernes hovedstad i staten Utah i USA.

Legene blev på mange måder præget af den 11. september. Mest iøjnefaldende blev dette markeret ved legenes åbning, hvor det iturevne og tilsodede flag, der blev fundet i ruinerne efter World Trade Centre, blev fremvist for 300 millioner fjernseere over hele verden.

Forud for legene havde der været alvorlige overvejelser om, hvorvidt det i skyggen af terrorhandlingerne den 11. september 2001 overhovedet var forsvarligt og rimeligt at gennemføre et olympisk arrangement. IOC - med sin nye præsident, belgieren Jacques Rogge i spidsen - besluttede imidlertid, at legene skulle gennemføres, selvsagt under ekstraordinære og meget omfattende sikkerhedsforanstaltninger.

Med 2400 deltagere fra 77 nationer var der på ny rekorddeltagelse ved et vinter-OL. Fem lande: Cameroun, Hong Kong, Nepal, Tadjikistan og Thailand, deltog for første gang i olympiske vinterlege.

I forhold til de senest afholdte vinterlege i Nagano 1998 var programmet i Salt Lake City udvidet betydeligt. I alt blev der konkurreret i 78 discipliner inden for 15 idrætsgrenen.

Vinterlegene i Salt Lake City blev desværre under legene og i lang tid efter disse præget af en række dopingtilfælde inden for langrendskonkurrencerne på ski. Kun et par år efter de katastrofale verdensmesterskaber i Lahti, hvor hele det finske skilandshold med stjerner som Myllylä, Isometsi og Kirvesniemi i spidsen var blevet udelukket på grund af doping, blev langrendssporten på ny hårdt ramt af dopingsvøben. Adskillige positive dopingprøver på topløbere medførte under legene en række udelukkelser og diskvalifikationer, og lang tid efter legenes afslutning blev Spaniens Johann Mühlegg og Ruslands Larissa Lazutina og Olga Danilova idømt karantæne og frataget alle vundne medaljer ved legene, herunder adskillige guldmedaljer.

Som ved legene i Nagano fire år tidligere blev Tyskland bedste nation foran Norge og værtsnationen USA. Herefter fulgte Canada og Rusland, det dårligste russiske resultat nogen sinde siden Rusland i 1956, den gang som Sovjetunionen, for første gang deltog i olympiske vinterlege.

Se her for en detaljeret og interaktiv medaljefordeling for Salt Lake City 2002..
Artiklen om OL i Salt Lake City 2002 er baseret på de officielle rapporter fra de Olympiske lege og Olympian Database.
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy