Sommer OL i Athen 1896

1896 Sorry, your browser does not support inline SVG .
De første olympiske lege - legene i den første Olympiade i moderne tid - blev afholdt i Athen fra den 6. april til den 15. april 1896.

Genoplivning af de olympiske lege


Ideen om at genoplive antikkens olympiske lege kom fra den franske baron Pierre de Coubertin. Efter længe at have tænkt over sit projekt indbød han interesserede fra en række lande til at deltage i en international sportskongres i juni 1894 på Sorbonne i Paris. Her blev det besluttet at afholde olympiske lege hvert fjerde år, og til at forestå legenes arrangement blev der på kongressen nedsat en international komité under ledelse af den græske diplomat Dimitrios Vikelas og med Pierre de Coubertin som generalsekretær. Komiteen blev grundlaget for det nuværende IOC - International Olympic Committee. Oprindeligt var det Coubertins tanke, at de første olympiske lege skulle arrangeres i Paris i 1900 i forbindelse med verdensudstillingen, men interessen i Grækenland for projektet var så stor, at det blev besluttet at arrangere de første lege allerede i 1896 i Athen.

Det var en stor opgave at arrangere de første olympiske lege, og mange forhindringer måtte overvindes af den græske organisationskomité, der arbejdede under ledelse af den græske kronprins Konstantin. Især var de økonomiske problemer overvældende, og finansieringen af arrangementet kom kun på plads i kraft af en stor donation fra en velhavende græsk forretningsmand, Georgios Averoff, der dermed har gjort sig fortjent til en fremtrædende plads i den olympiske historie.

Åbningen af de første olympiske lege


Efter afklaring af problemerne kunne Grækenlands kong Georg 1. den 6. april 1896 overvære åbningen af de første olympiske lege i moderne tid. Åbningen fandt sted på et rekonstrueret Panathenaicon Stadion. Det hvide marmor-stadion var blevet opført specielt til lejligheden på resterne af det gamle stadion fra omkring 330 f. Kr. som havde huset oldtidens panathenske lege. Den moderne tids første olympiske stadion rummede ikke mindre end 50.000 siddepladser, og på højene omkring stadion kunne der være yderligere 30.000.

I 2004, hvor de olympiske lege igen kom hjem til moderlandet, blev det hvide marmor-stadion anvendt til konkurrencerne i bueskydning og som afslutningen på marathonløbet.

Blandt indslagene ved åbningsceremonien er der grund til at nævne, at man her for første gang spillede en hymne komponeret til lejligheden af den græske komponist Spyros Samaras og med tekst af Kostis Palamas. Ved de efterfølgende lege blev de olympiske ritualer ledsaget af forskellige former for musik, men i 1958 besluttede IOC at gøre Samaras’ og Palamas’ komposition til den officielle olympiske hymne. Hymnen har herefter siden 1960 været et fast indslag i åbnings- og afslutningsceremonierne for de olympiske lege.

Konkurrencerne ved de olympiske lege i Athen


De første olympiske lege havde deltagelse af omkring 240 atleter fra fjorten lande: Australien, Bulgarien, Chile, Danmark, Frankrig, Grækenland, Italien, Schweiz, Storbritannien, Sverige, Tyskland, Ungarn, USA og Østrig. De fleste deltagere var grækere, i alt ca. 200. Der var kun konkurrencer for mandlige deltagere ved legene i Athen.

Vinderne ved de første olympiske lege blev hædret med en medalje af sølv, der udover forskellige inskriptioner på den ene side havde et billede af Zeus, den øverste gud i den klassiske græske mytologi, og på den anden side et billede af Akropolis. Vinderne modtog herudover en krone af olivengrene og et diplom. Nummer to fik en bronzemedalje og en krone af laurbærgrene.

Der blev ved de første lege konkurreret i 43 discipliner inden for ni idrætsgrene: atletik, brydning, cykling, fægtning, gymnastik, skydning, svømning, tennis og vægtløftning. Blandt de 43 discipliner bør især en nævnes - marathonløbet, der blev sat på programmet til minde om den budbringer, der i året 490 f. Kr. løb de ca. 40 km fra Marathonsletten til Athen for at melde om den græske hærs sejr over en persisk invasionshær. Den olympiske histories første marathonvinder blev den græske bonde Spiridon Louis.

Udover de nævnte ni idrætsgrene var det tanken, at der også skulle afholdes mesterskaber i roning og sejlsport. Disse konkurrencer måtte dog aflyses på grund af de dårlige vejrforhold i bugten ud for Piræus.

Den første olympiske konkurrence i moderne tid overhovedet var det første indledende heat i 100 m løbet, som blev vundet af Francis Lane fra USA, der senere blev nummer fire i finalen. Den første olympiske sejrherre blev amerikaneren James Brendan Conolly, der sejrede i trespring og dermed blev den første olympiske mester i godt 1500 år.

USA blev den mest vindende nation ved de første olympiske lege tæt fulgt af værtsnationen Grækenland. Herefter fulgte Tyskland og Frankrig.

Som det skulle blive tilfældet ved mange efterfølgende olympiske lege var det en gymnast, tyskeren Hermann Weingärtner, der var den mest vindende atlet med tre førstepladser, to andenpladser og en tredjeplads. En franskmand, Paul Masson vandt tre førstepladser i cykling, men måske leveredes den mest imponerende præstation af tyskeren Carl Schumann, der udover at vinde tre discipliner i gymnastik også blev bedst i brydekonkurrencen.

Efter legene udgav de græske værter en rapport over arrangementets forløb. Det har herefter ved alle olympiske lege været sædvane, og i dag ligefrem et vilkår for værtsskabet, at arrangørerne udarbejder en officiel rapport over legenes forberedelse og gennemførelse. Ved de tidlige lege er disse rapporter relativt summariske og uden mange detaljer, men gennem årene har rapporterne udviklet sig i omfang og indhold, og nutidens officielle olympiske rapporter er et omfattende værk med meget detaljerede informationer om næsten alt vedrørende legene.

Se her for en detaljeret og interaktiv medaljefordeling for Athen 1896..
Artiklen om OL i Athen 1896 er baseret på de officielle rapporter fra de Olympiske lege og Olympian Database.
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy