Sommer OL i Stockholm 1912

1912 Sorry, your browser does not support inline SVG .
De 5. olympiske lege blev afholdt i Stockholm i perioden 5. maj - 27. juli 1912. Hovedstævnet startede lørdag den 6. juli, hvor kong Gustav V forestod den officielle åbning af legene.

Legene i Stockholm blev den hidtil største succes for den olympiske bevægelse. Med et velorganiseret arrangement, en omhyggelig forberedelse og med en god stemning ved alle konkurrencer satte svenskerne på flere områder normer for senere tiders olympiske lege.

Stockholm byggede til legene et helt nyt stadion med plads til 31.000 tilskuere og med en løbebane med en lidt usædvanlig længde på 383 m.

Deltagelsen ved legene i Stockholm blev større end ved de tidligere olympiske arrangementer. I alt deltog ca. 2550 idrætsfolk fra 28 lande i legene. Den olympiske bevægelse kunne nu med rette kalde sig verdensomspændende, idet der for første gang var idrætsfolk fra alle kontinenter til stede ved legene. Japan, Portugal og &Aelig;gypten var blandt de nationer, der for første gang deltog i OL.

Der blev ved legene i Stockholm konkurreret i 102 discipliner inden for 16 idrætsgrene. I forhold til legene i London fire år tidligere var der saneret kraftigt ud i det olympiske program, idet hele ti idrætsgrene blev taget af programmet: Boksning, bueskydning, hockey, jeu de paume, kunstskøjteløb, lacrosse, motorbådssejlads, polo, rackets og rugby. Moderne femkamp var ny olympisk idrætsgren, udviklet af Pierre de Coubertin selv, og endvidere blev ridning genoptaget på det olympiske program. I svømning og udspring blev der indført discipliner for kvinder.

Legenes store profil var den finske langdistanceløber Hannes Kolehmainen, der med tre guldmedaljer og en sølvmedalje kunne indlede den perlerække af sublime finske langdistanceløbere, "the flying finns", der med Paavo Nurmi i spidsen skulle komme til at dominere de olympiske atletikkonkurrencer i 1920'erne og -30'erne.

Amerikaneren Jim Thorpe blev betragtet som tidens bedste atletikudøver, og han vandt da også som forventet guld i både femkamp og tikamp ved legene i Stockholm. Året efter blev han imidlertid anklaget for professionalisme og frataget medaljerne. I 1983, 30 år efter hans død, blev det fastslået, at der var begået uret mod Thorpe, og han blev på ny tildelt de to guldmedaljer.

I svømmebassinet fik den første, og også den mest vindende, af de store svømmenavne fra Hawaii, der i årene 1912-1924 stillede op for USA, sin debut ved OL. Den berømte Duke Paoa Kahanamoku vandt guld i 100 m fri stil i Stockholm.

USA blev bedste nation ved legene i Stockholm tæt fulgt af værtsnationen Sverige. Herefter fulgte England og Finland.

Se her for en detaljeret og interaktiv medaljefordeling for Stockholm 1912..
Artiklen om OL i Stockholm 1912 er baseret på de officielle rapporter fra de Olympiske lege og Olympian Database.
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy