Sommer OL i Los Angeles 1932

1932 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Lørdag den 30. juli 1932 kunne USA's vicepræsident Charles Curtis på vegne af præsident Hoover i overværelse af 100.000 tilskuere åbne de 9. olympiske sommerlege, legene i den X olympiade, på Coliseum Memorial Stadium i Los Angeles. OL i Los Angeles varede indtil søndag den 14. august.

På grund af den verdensomspændende økonomiske krise og den lange rejseafstand for de europæiske lande blev fremmødet ved legene i Los Angeles beskedent, ca. 1410 idrætsudøvere fra 37 nationer deltog i OL, det laveste deltagerantal siden legene i St. Louis i 1904. Adskillige discipliner tiltrak kun få deltagere, og fodboldturneringen måtte helt aflyses.

De, der mødte frem, oplevede til gengæld et strålende olympisk stævne. I ugerne op til OL havde en række populære stjerner fra Hollywood, Douglas Fairbanks, Mary Pickford, Charles Chaplin og Marlene Dietrich, medvirket i et publikumsfremstød, så Los Angeles var klar til at tage mod sine gæster.

Fine olympiske anlæg med et udvidet og nyrenoveret Coliseum Memorial Stadium som det samlende midtpunkt var rammerne om et rekordernes OL. De gode præstationer blev hjulpet godt på vej af det milde og behagelige vejr i det solsikre Californien.

Coliseum Memorial Stadium var blevet bygget i 1923 som et mindesmærke for krigsveteranerne fra 1. verdenskrig. Coliseum Memorial Stadium blev op til OL udvidet til 100.000 tilskuerpladser og generelt renoveret, bl.a. i form af nyeste belægning på løbebanerne. De olympiske konkurrencer blev herudover afviklet i et svømmestadion med plads til 10.000 tilskuere, i Olympic Auditorium, hvor 10.000 tilskuere kunne se boksning, brydning og vægtløftning, samt i berømte Pasadena Rose Bowl, hvor der var indbygget en cykelbane. Konkurrencerne i roning og sejlsport blev afviklet i Long Beach.

For første gang blev alle konkurrencerne ved legene samlet i et stævne af ca. to ugers varighed, hvilket har været tilfældet siden. Før 1932 havde intet OL varet under 79 dage.

En anden nyskabelse var, at de mandlige deltagere boede i en samlet olympisk by under opholdet i Los Angeles. I alt var der opført 550 små huse i Baldwin Hill-området i højderne over Los Angeles. Kvinderne boede på det fashionable Chapman Park Hotel inde i byen.

For første gang ved OL blev der ved præmieoverrækkelserne anvendt et sejrspodie, hvor medaljevinderne stod, mens vindernes nationsflag blev hejst. Der blev også i Los Angeles som noget nyt anvendt automatisk tidtagning og målfoto i atletikkonkurrencerne, dog kun som hjælp til at afgøre placeringerne.

I forhold til legene i Amsterdam 1928 var fodbold som nævnt udgået, mens skydning blev genoptaget på det olympiske program. I alt blev der i Los Angeles konkurreret 117 discipliner inden for 16 idrætsgrene.

Der deltog atleter fra 37 lande ved OL i Los Angeles. Columbia og Kina var med ved OL for første gang. For Kinas vedkommende var det sprinteren Liu Changchun, der var den første og eneste repræsentant for de dengang 400 millioner mennesker i kæmpelandet. Nogen succes blev det ikke for ham, han blev slået ud i indledende heats både på 100 m og 200 m.

Et af de store navne på atletikstadion var USA's berømte Mildred "Babe" Didrikson. Hun var kvalificeret til at deltage i alle seks atletikdiscipliner for kvinder, men fik kun lov til at starte i tre. Hun vandt to af dem og fik sølv i den tredje. I mændenes konkurrencer vandt Eddie Tolan, også fra USA, guld på både 100 m og 200 m.

Et af dramaerne i atletikkonkurrencerne fandt sted umiddelbart før OL. Det var ventet, at Finlands stor løber, Paavo Nurmi, skulle krone sin olympiske karriere med at vinde guld i maratonløbet i Los Angeles. En uge før OL's start blev han imidlertid erklæret for professionel og dermed nægtet tilladelse til start.

I svømmehallen oplevede man et reelt tronskifte i de mandlige discipliner, hvor japanske svømmere chokerede hjemmepublikummet ved at vinde fem ud af seks mulige guldmedaljer. Til gengæld var de amerikanerne dominerende i de kvindelige discipliner, ligesom USA vandt samtlige tolv medaljer i udspring.

I brydning noterede man sig, at svenskeren Ivar Johansson vandt guld både i græsk-romersk stil og i fri stil. En anden svensk bryder, Carl Westergren, vandt sin tredje olympiske guldmedalje efter også at have vundet i 1920 og 1924.

Idrætskonkurrencerne ved legene i Los Angeles blev som forventeligt helt domineret af værtsnationen USA. Italien blev næstbedste nation foran Frankrig og Sverige.

Se her for en detaljeret og interaktiv medaljefordeling for Los Angeles 1932..
Artiklen om OL i Los Angeles 1932 er baseret på de officielle rapporter fra de Olympiske lege og Olympian Database.
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy