Vinter OL i Albertville 1992

1992 Sorry, your browser does not support inline SVG .
De 16. vinterlege blev afholdt i dagene 8. - 23. februar 1992 i Albertville i de franske alper.

Siden legene fire år tidligere i Calgary var det politiske verdenskort ændret dramatisk. I Sovjetunionen var det kommunistiske styre brudt sammen, og USSR var nu delt op i et antal selvstændige lande. Af disse deltog Estland, Letland og Litauen for første gang siden 2. verdenskrig i olympiske lege som selvstændige nationer. Den resterende del af det tidligere Sovjetunionen stillede samlet op under betegnelsen EUN, "Samfundet af uafhængige stater", et statssamfund der kun i Albertville og de efterfølgende sommerlege i Barcelona deltog i OL.

Berlinmuren var blevet nedbrudt, og de to Tysklande var nu forenet til en samlet nation. Opsplitningen af Jugoslavien medførte, at Kroatien og Slovenien for første gang deltog som selvstændige nationer ved vinter-OL

Den store triumfator ved vinterlegene i Grenoble 1968, den franske skiløber Jean-Claude Killy, var den organisatoriske drivkraft, da vinterlegene på ny skulle arrangeres i de franske alper. Albertville var med sine kun 20.000 indbyggere den indtil da mindste by, der nogen sinde havde været olympisk værtsby. Konkurrencerne var i vidt omfang spredt ud over et større område, hvilket gav anledning til en del beklagelser over store transportafstande og manglende samlet atmosfære. Alt i alt lykkedes det dog franskmændene at gennemføre et succesfuldt arrangement med god organisation og fine sportslige præstationer.

Der var på ny rekorddeltagelse ved et vinter-OL. Med ca. 1800 deltagere fra 64 nationer deltog der væsentligt flere end ved legene i Calgary fire år tidligere.

Programmet ved legene i Albertville var det hidtil mest omfattende ved vinter-OL. I alt blev der konkurreret i 57 discipliner inden for 12 idrætsgrene. Short Track-skøjteløb og freestyle-konkurrencer på ski var nye idrætsgrene ved legene.

Langrendsløberne Lyubov Yegorova fra EUN og de to nordmænd Vegard Ulvang og Bjørn Dæhlie blev bedste atleter ved legene, alle med to individuelle guldmedaljer og yderligere en guldmedalje i stafet. Skøjteløberne Bonnie Blair fra USA og Gunda Niemann fra Tyskland samt skiskytten Mark Kirchner fra Tyskland vandt alle to guldmedaljer.

Det nye samlede Tyskland blev bedste nation ved legene, men Norge og det forenede hold fra det tidligere Sovjetunionen fulgte tæt efter.

Se her for en detaljeret og interaktiv medaljefordeling for Albertville 1992..
Artiklen om OL i Albertville 1992 er baseret på de officielle rapporter fra de Olympiske lege og Olympian Database.
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy