Vinter OL i Sarajevo 1984

1984 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Indtil 1984 var Sarajevo, Jugoslaviens fjerdestørste by, næsten udelukkende kendt for en ting: "Skuddet i Sarajevo" den 28. juni 1914, da den serbiske student Gavrilo Princeps med pistolskud myrdede tronarvingen til Østrig-Ungarns kejsertrone, ærkehertug Franz Ferdinand, og hans kone. Mordene var den udløsende faktor for den første verdenskrig.

I dagene 7. - 19. februar 1984 blev de 14. olympiske vinterlege afholdt i Sarajevo. Jugoslaverne var godt forberedte på arrangementet. Alle idrætsarenaer var færdige i god tid, og det lykkedes også for Sarajevo at afvikle legene uden de politiske problemer, der i rigt mål havde ramt de senest forudgående olympiske arrangementer.

Som bekendt varede de fredfyldte tilstande dog kun kort. Få år efter legene blev såvel værtsland som værtsby sønderrevet i en blodig borgerkrig.

I dagene op til legenes åbning skabte det stor opmærksomhed, at to af de absolutte topstjerner i de alpine konkurrencer, Ingemar Stenmark fra Sverige og Hanni Wenzel fra Liechtenstein, begge dobbelte olympiske mestre fra legene i Lake Placid 1980, blev udelukket fra deltagelse på grund af reglerne om professionalisme.

Der deltog ca. 1280 idrætsudøvere i legene i Sarajevo - flere end ved noget tidligere olympisk vinterarrangement. Antallet af deltagende nationer var siden legene fire år tidligere udvidet kraftigt fra 37 til 49. Blandt de nye deltagerlande var bl.a. en række nationer, man normalt ikke forbinder med vinteridræt: Egypten, Costa Rica, Senegal og Puerto Rico.

Der blev ved legene i Sarajevo konkurreret i 39 discipliner inden for 10 idrætsgrene, hvilket var et næsten uændret program i forhold til legene i Innsbruck fire år tidligere.

Den mest vindende atlet ved legene var den finske langrendsløber Marja-Liisa Hämäläinen, der vandt alle tre individuelle konkurrencer i kvindernes langrend. Den absolut største mediebevågenhed blev imidlertid de britiske isdansere Jayne Torvill og Christopher Dean til del, da de efter deres friløb til Ravel's musik opnåede de højeste karakterer, der nogen sinde er givet i olympisk kunstskøjteløb.

I ishockeyturneringen vandt Sovjetunionen guld for sjette gang i træk. Endvidere noteredes det fra resultatlisterne, at DDR vandt alle distancer i kvindernes hurtigløb på skøjter, at svenske skiløbere vandt tre af fire distancer i mændenes langrend og at de amerikanske tvillinger Phil og Steven Mahre vandt guld og sølv i den alpine slalomkonkurrence.

For første gang ved et olympisk arrangement placerede Østtyskland sig som bedste nation foran Sovjetunionen, USA, Finland og Sverige.

Se her for en detaljeret og interaktiv medaljefordeling for Sarajevo 1984..
Artiklen om OL i Sarajevo 1984 er baseret på de officielle rapporter fra de Olympiske lege og Olympian Database.
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy