Sommer OL i Sydney 2000

2000 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Om aftenen den 15. september 2000 sluttede det længste fakkelløb i den olympiske historie med, at den olympiske ild blev tændt over Sydney's nye imponerende Stadium Australia af Cathy Freeman, værtsnationens verdensmester i 400 m løb - aboriginal og en fornem repræsentant for den australske urbefolkning, der beboede det femte kontinent i 50.000 år, inden de første europæere ankom.

I konkurrence med Beijing, Berlin, Istanbul og Manchester blev det på IOC's kongres i 1994 besluttet, at de første olympiske lege i det nye årtusinde skulle afholdes i Sydney i New South Wales i Australien i perioden 15. september - 1. oktober 2000.

De 24. sommerlege blev på alle måder en forrygende succes, et elegant arrangement, velorganiseret, rekordstor deltagelse, store idrætslige præstationer - og alt serveret med australiernes glade og uformelle spontanitet.

Ved afslutningsceremonien for Sydney 2000 den 1. oktober kunne Juan Antonio Samaranch bekendtgøre, at "dette var de bedste lege nogen sinde, de kunne ikke have været bedre". Ingen kunne sige ham imod. OL i Sydney var desuden Juan Antonio Samaranch' sidste som præsident for IOC.

Med omkring 11.000 deltagende atleter og ca. 300 olympiske konkurrencer blev OL i Sydney de hidtil største. På trods heraf evnede australierne at samle de olympiske lege. Omkring halvdelen af alle konkurrencer fandt sted i området omkring Olympic Park og Stadium Australia, og næsten alt blev afviklet inden for en afstand af 10-15 km fra Sydney's centrum. Som eksempel afholdtes sejlsportskonkurrencerne i havneområdet nær Operahuset og Sydney Harbour Bridge, byens to store vartegn.

To nye idrætsgrene, taekwondo og triatlon, var optaget på det olympiske program ved OL i Sydney, og i flere andre idrætsgrene var antallet af discipliner udvidet i forhold til de seneste lege i Atlanta.

På Penrith Lake 40 km vest for Sydney vandt den 38-årige britiske roer Steve Redgrave olympisk guld for femte gang i træk. Samme sted opnåede den tyske kajakroer Birgit Fischer to guldmedaljer og nåede derved op på en samlet olympisk score på syv guldmedaljer og tre sølvmedaljer.

Endvidere noterede man sig fra OL i Sydney, at Tjekkiets Jan Zelezny og Cubas Felix Savon begge vandt guld for tredje gang i træk i henholdsvis spydkast og boksning, samt at man under svømmekonkurrencerne i Sydney Aquatic Centre blev udsat for en sand byge af både olympiske rekorder og verdensrekorder med svømmere fra Australien, USA og Holland som de store medaljeslugere.

Den store profil ved atletikkonkurrencerne var USA's Marion Jones med tre guldmedaljer og to bronzemedaljer. Hun blev dog flere år senere kendt skyldig i doping under OL i Sydney og frataget alle medaljer.

Som ved de foregående lege i Atlanta blev USA bedste nation ved OL. Denne gang foran Rusland, Kina og Australien.

Se her for en detaljeret og interaktiv medaljefordeling for Sydney 2000..
Artiklen om OL i Sydney 2000 er baseret på de officielle rapporter fra de Olympiske lege og Olympian Database.
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy