Sommer OL i München 1972

1972 Sorry, your browser does not support inline SVG .
De 17. olympiske lege i München 1972 vil for altid blive husket for terrorangrebet på israelske atleter og katastrofen i Fürstenfeldbruck lufthavn, hvor ni israelske gidsler, en tysk politibetjent og tre palæstinensiske terrorister blev dræbt i en kugleregn natten til den 6. september 1972.

For første gang i de olympiske leges historie blev de olympiske lege for alvor ramt af terrorhandling. Tirsdag den 5. september kl. 4 om morgenen trængte et antal palæstinensiske terrorister fra organisationen "Sorte September" ind i den olympiske by. Det israelske beboelsesafsnit blev stormet, to israelere blev dræbt og yderligere ni taget som gidsler. Et døgn senere kom så den uhyggelige meddelelse om blodbadet i Fürstenfeldbruck. Legene blev afbrudt i et døgn, en mindehøjtidelighed blev afholdt på stadion, der var tvivl om den olympiske bevægelses videre skæbne. Efter grundige overvejelser valgte IOC med præsident Avery Brundage i spidsen at genoptage legene, der herefter blev fuldført med en dags forsinkelse og stærkt præget af terrorhandlingerne.

Det hele begyndte ellers så godt. På forhånd havde tyskerne tilrettelagt et ambitiøst og festligt arrangement med sigte på at sætte helt nye standarder for de olympiske stævner. Et imponerende nyt stadionanlæg og et omliggende idrætsparkanlæg var opbygget i en avanceret og fremtidsorienteret arkitektur, og det lykkedes virkeligt for München at flytte normerne for de olympiske leges afvikling.

I ni dage var legene en fest og en sportslig og kulturel succes.

Med ca. 7.100 deltagere fra 122 lande overgik legene i München alle tidligere olympiske arrangementer. I forhold til legene i Mexico City i 1968 var deltagerantallet øget med over 1600, og 10 nye lande var kommet til. Blandt andre deltog en række nye afrikanske lande for første gang ved OL. Også Nordkorea sendte for første gang sit eget hold til olympiske lege.

Ved legene i München kom begrebet doping for alvor på den olympiske dagsorden. For første gang foregik der en systematisk dopingkontrol efter fastlagte principper. Fem idrætsudøvere blev afsløret i dopingmisbrug. Blandt disse var tre medaljevindere, der alle blev frakendt medaljerne: Bakhaavaa Buidaa fra Mongoliet der vandt sølv i brydning, Jaime Huelamo fra Spanien der vandt bronze i det individuelle landevejsløb på cykel samt Hollands hold i holdløbet på landevej.

Det olympiske program i München var i forhold til legene fire år tidligere i Mexico City udvidet kraftigt med 23 discipliner til i alt 195 discipliner inden for 23 idrætsgrene. Tre idrætsgrene blev genoptaget ved legene: Bueskydning, håndbold og judo. I kano og kajak introduceredes slalomdisciplinerne for første gang ved OL.

Legenes store profil var Mark Spitz fra USA, der dominerede svømmekonkurrencerne som ingen anden før ham og dermed indskrev sig som en af de helt store atleter i den olympiske historie. Med syv guldmedaljer og lige så mange verdensrekorder leverede han en præstation, der først blev overgået 36 år senere ved OL i Beijing 2008.

Finlands Lasse Viren genoplivede i atletikkonkurrencerne mellemkrigsårenes stolte finske langdistancetraditioner ved at vinde guldmedalje både i 5000 m løb og 10.000 m løb. Til overflod blev det også finsk sejr i 1500 m løbet ved Pekka Vasala.

Efter at USA ved de to seneste olympiske lege var blevet bedste nation, måtte amerikanerne denne gang se sig klart distanceret af Sovjetunionen. Som tredje bedste nation præsenterede Østtyskland sig som en kommende olympisk stormagt. Vesttyskland og Japan fulgte herefter.

Se her for en detaljeret og interaktiv medaljefordeling for München 1972..
Artiklen om OL i München 1972 er baseret på de officielle rapporter fra de Olympiske lege og Olympian Database.
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy