Sommer OL i Mexico City 1968

1968 Sorry, your browser does not support inline SVG .
I 1963 besluttede IOC, at Mexico City skulle være vært for de 16. olympiske sommerlege i 1968. Det var et kontroversielt valg, især på grund af Mexico Citys beliggenhed i 2300 m højde. I denne højde indeholder luften 30 % mindre ilt end ved havets overflade - et forhold der bl.a. påvirkede de fleste atletikkonkurrencer: Positivt for sprinterløbene og springkonkurrencerne og negativt for de lange løbedistancer.

Den høje beliggenhed var ikke det eneste problem ved legene i Mexico City. Umiddelbart før OL skulle åbnes, blev Mexico City præget af en række uroligheder iværksat af studenterne fra byens universiteter. Urolighederne blev brutalt slået ned af hæren og politiet med mange døde og sårede til følge.

Legene blev afholdt i dagene 12. oktober - 27. oktober. Startdatoen var ikke tilfældigt valgt, da den 12. oktober var datoen, hvor Columbus 476 år tidligere første gang satte foden på amerikansk jord.

Åbningsceremonien blev en storslået begivenhed, præget af fest og farver og mexicanernes umiddelbare glæde og spontanitet. Landets præsident Gustavo Diaz Ortaz forestod den formelle åbning, og den olympiske ild blev for første gang tændt af en kvinde, den 20-årige hækkeløber Enriqueta Basilio.

Deltagelsen ved legene i Mexico City blev rekordstor med ca. 5530 idrætsudøvere fra 112 lande. Det var ca. 200 idrætsudøvere flere end i Rom 1960 og 19 lande flere end i Tokyo 1964. En række lande var med ved OL for første gang, bl.a. Honduras, Kuwait, Paraguay og Tanzania. Østtyskland og Vesttyskland stillede ikke længere op med et samlet tysk hold, men deltog nu som to selvstændige nationer. Zambia deltog også for første gang, men landet havde tidligere været med under navnet Nord-Rhodesia.

Der blev ved legene i Mexico City konkurreret i 172 discipliner inden for 20 idrætsgrenen. I forhold til legene i Tokyo fire år tidligere var judo trukket ud af det olympiske program.

Ved OL i Mexico City blev der for første gang indført kønstest for kvinder ved olympiske sommerlege. Man oplevede også her den første diskvalifikation for doping, da den svenske deltager i Moderne femkamp, Hans-Gunnar Liljenwall, blev testet positiv for for meget alkohol i blodet.

Under atletikkonkurrencerne blev publikum på stadion og fjernseere verden over under sejrsceremonien i mændenes 200 m løb vidne til en demonstration fra den amerikanske Black Power-bevægelse mod racediskriminationen i USA. Verden over så man det berømte billede af guldvinderen Tommie Smith og bronzevinderen John Carlos på sejrspodiet, med bøjede hoveder og en hævet knyttet næve i en sort handske, i en stille protest mod forholdene i deres land. Efter pres fra IOC blev de to amerikanere straks sendt hjem til USA.

Som ved de foregående lege i Tokyo blev USA bedste nation foran Sovjetunionen. Japan blev tredjebedste nation.

Se her for en detaljeret og interaktiv medaljefordeling for Mexico City 1968..
Artiklen om OL i Mexico City 1968 er baseret på de officielle rapporter fra de Olympiske lege og Olympian Database.
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy