Svømning ved OL i Montreal 1976

1976 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Ved OL i Montreal 1976 var man for første gang i olympisk sammenhæng vidne til den voldsomme østtyske dominans i de kvindelige svømmekonkurrencer, en dominans der skulle vare ved helt frem til sammenlægningen af de to tysklande forud for OL i Barcelona 1992. I Montreal vandt østtyske svømmere guld i 11 af de 13 svømmediscipliner for kvinder. Kun i to discipliner, 4x100 m fri stil og 200 m brystsvømning, lykkedes det for svømmere fra andre nationer at bryde den østtyske sejrsrække.

&Aelig;ndringen i østtyskernes resultater over perioden på fire år siden det foregående olympiske svømmestævne i München var ufattelig på et tidspunkt, hvor der ikke var åbenhed om de østtyske træningsmetoder og præstationsfremmende foranstaltninger. I München opnåede de kvindelige østtyske svømmere tre sølvmedaljer og en bronzemedalje. I Montreal vandt østtyskerne elleve guld-, seks sølv- og en bronzemedalje. I ni af de 13 discipliner for kvinder blev den bestående verdensrekord forbedret.

Stjernen på det østtyske svømmehold var 18-årige Kornelia Ender, der vandt fire guldmedaljer og en sølvmedalje i Montreal, heraf tre guld i individuelle discipliner. Ulrike Richter vandt tre guldmedaljer, mens Hannelore Anke, Petra Thümer og Andrea Pollack alle blev dobbelte guldmedaljevindere.

I to af de kvindelige discipliner vandt Østtyskland ikke guld. Marina Koshevaya fra Sovjetunionen sejrede i 200 m brystsvømning og USA vandt guld i 4x100 m fri.

USA var ligeså overlegen i mændenes discipliner, som Østtyskland var i kvindernes. Svømmere fra USA vandt guld i 12 af de 13 discipliner, og kun briten David Wilkie evnede at bryde det amerikanske monopol ved at vinde 200 m brystsvømning. USA's svømmehold var præget af en imponerende bredde, og amerikanernes ti individuelle guldmedaljer blev vundet af otte forskellige svømmere. John Naber blev den mest scorende med fire guldmedaljer. Jim Montgomery vandt tre guldmedaljer.

I forhold til det seneste OL i München 1972 var svømmeprogrammet i Montreal reduceret med tre discipliner til i alt 26, fordelt ligeligt med 13 discipliner for kvinder og 13 for mænd. Samlet blev USA bedste nation med 13 guldmedaljer, Østtyskland vandt 11 og Storbritannien og Sovjetunionen hver en enkelt guldmedalje.

Konkurrencerne i svømning i Montreal blev afholdt i det nyopførte olympiske svømmebassin Piscine Olympique med plads til 10.000 tilskuere.

Denne artikel om Svømning ved OL i Montreal 1976 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy